„1 од 5 милиона“ у Пријепољу – За нормалну, поштену и пристојну Србију

„1 од 5 милиона“ у Пријепољу – За нормалну, поштену и пристојну Србију

Пријепоље је у среду постало један од 90 градова у Србији у којима се већ три месеца одржавају грађански протести „1 од 5 милиона“. Прво протесно окупљање протекло је у знаку малинара. Дугогодишњи произвођач малине из Ивањице Милован Јаковљевић поделио је са грађанима и грађанкама Пријепоља незадовољство  односом  власти према пољопривредним произвођачима и малинарима, оптужујући актуелни режим за највећег произвођача јефтине радне снаге у Србији.

Странци у овој земљи добијају бесплатну инфраструктуру, јефтину сировину и радну снагу, ослобађање од плаћања пореза, слободно тржиште и субвенције од 6 до 28 хиљада еура по радном месту. А шта добијају српски привредници, предузетници и сељаци? Добијају нелојалну конкуренцију. Зашто Александре Вучићу људима у Пријепољу не даш 10 хиљада еура по радном месту? Зашто тераш српску омладину у туђину? Српски сељак плаћа најскупљу нафту у Европи. Зашто не укинеш акцизе на дизел гориво? Зашто плаћамо ТВ претплату на електрична бројила на фармама, стругарама, хладњачама, пумпама и бунарима? Зашто не заштитиш домаћу производњу и српског домаћина, привредника, предузетника, сељака, већ штитиш странце и српске криминалце – пита се произвођач малине из Ивањице Милован Јаковљевић.

Испред организатора окупљенима се обратио Александар Дробњак који је истакао да је иницијатива за покретање протеста потекла од младих људи из Пријепоља који су се организовали због нагомиланих проблема у Пријепољу.

Наши захтеви су јасни. Нормална, поштена и пристојна Србија за сваког радника, сељака, малинара, студента. Захтеви су исти они који се већ три месеца чују широм Србије у 90 градова – каже Александар Дробњак.

Испред Удружења пољопривредних произвођача Западне Србије присутнима се обратила председница Скупштине пољопривредних произвођача Западне Србије Слађана Станковић, која се осврнула на прошлогодишњи протест малинара у Пријепољу и неиспуњена обећања која су том приликом дата. Такође, рекла је да је 2018. године извршен највећи злочин над малинарима Србије.

Ми овде нисмо дошли да подржимо било коју опозицију, нити било коју власт. Оно што је јасна порука од свих нас то је да смо опозиција овој власти и да ћемо бити опозиција свима онима који дођу после њих, а не буду радили у интересу пољопривредних произвођача и малинара – рекла је Слађана Станковић и додала да је овде питање опстанка нас и наше деце, али и опстанка целе Србије.

Уследила је мирна протесна шетња улицом Санџачких бригада до раскрснице код зграде „Ириса“, затим Валтеровом до зграде Општинске управе, где су се учесници протеста, уз појачане звиждуке на кратко зауставили.

Шетња је настављена низ улицу Нијазије Мусабеговића до Платоа, одакле су се окупљени мирно разишли  уз позив да се у још већем броју окупе у среду 13. марта, за када је заказан други протесни скуп „1 од 5 милиона“.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци