Извештавање медија о криминалу и корупцији под политичким притиском

Извештавање медија о криминалу и корупцији под политичким притиском

Извештавање о организованом криминалу и корупцији под великим је притиском политике, а доступност информација зависи од тога каква је политичка наклоност медија у коме раде, показало је регионално истраживање Балканске истраживачке мреже у Босни и Херцеговини, на Косову и у Србији. Србија се истиче као најекстремнији случај где владајућа елита, у настојањима да задржи моћ, користи медијске извештаје о организованом криминалу и корупцији како би напала и дискредитовала супарнике.

395
0
SHARE

Истраживање је показало да су потешкоће у приступу информацијама и изворима, било да се ради о званичним или незваничним информацијама, један од кључних фактора који спутава медије. Новинари сматрају да су институције често пасивне или затворене када је у питању комуникација с медијима.

Владајуће странке настоје да добију и задрже подршку бирача тако што граде позитивни наратив о својим успесима у борби против организованог криминала и корупције. Медијско извештавање често служи ради вршења притиска на тужиоце и правосуђе Србије, поготово са циљем да се осигура жељени исход у одређеним истражним и судским процесима.

У Србији је аутоцензура важнији фактор од претњи, а заједничко ограничење за новинаре из Босне и Херцеговине, Косова и Србије је страх од губитка посла, уколико извештавају о одређеним темама које су у вези са организованим криминалом и корупцијом.

У циљу креирања овог извештаја, БИРН је интервјуисао 21 саговорника: новинаре, уреднике, судије, тужиоце, полицију, адвокате, посланике и стручњаке из академске заједнице и цивилног друштва.

БИРН је спровео и мониторинг шест различитих медија у периоду између 3. априла и 30. јуна 2017. Одабрани штампани медији били су дневни листови Блиц, Данас, Информер и Политика, док су одабрани електронски медији Медијски јавни сервис РТС 1 и комерцијална ТВ станица са националном фреквенцијом ТВ Пинк.


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY