Пријепоље: Радне експлоатације нема, али се покрећу судски спорови из области радних права

Пријепоље: Радне експлоатације нема, али се покрећу судски спорови из области радних права

Радна експлоатација, као један од видова трговине људима, у Пријепољу није евидентарна у последњих неколико година, речено је на округлом столу „Радна експлоатација и радна права“. Радна експлоатација више је изражена у приватном него у државном сектору, истакнуто је на округлом столу.

У Пријепољу нема евидентираних случајева радне екслопатације, али, с друге стране, током 2017. године у Основном суду у Пријепољу, обухватајући и судску јединицу у Новој Вароши, било је 566 предмета из области радних права. Све слабија понуда послова некада приморава раднике да пристану и на зараде које су испод законског минимума, као и на рад на црно.

Случајно сам сазнала да стране фирме које су купиле текстилне погоне у делу Источне и Јужне Србије и од државе добили одређена средства, али да људи раде за 16 000 динара и раде по три месеца. То су неке незваниче информације да су се људи жалили. Њих закон нешто претерано није ни заштитио – рекла је чланица Гранског синдиката „Независност“ Јелена Мандић.

Стање у просвети, као и у целом државном сектору је много боље него што је то у случају рада код приватника. Уговори су транспарентни, као и зарада. Онима који се запошљавају у приватни сектор, на округлом столу је саветовано да ипак уговор прочитају пре него што га потпишу.

Постоје људи који из неког разлога летимично пређу преко тог Уговора о раду, и онда чим дође до неког кршења тих правила, они тек тада крену у истраживање – истакла је чланица Синдиката просветних радника Јелена Остојић.

Педагошкиња Економско – трговинксе школе из Пријепоља Алиса Рондић говорила је о важности подизања свести људи о свим облицима трговине људима, као и радној експлоатацији.

Овде је врло важно да радимо на подизању свести како је неопходно да свакоме обезбедимо право на достојанствен рад, а то значи да има све испоштовано у односу на уговор и од стране послодавца, пре заснивања радног односа – рекла је она.

На округлом столу је речено и да је мала вероватноћа да ће доћи до радне експлоатације у случају када лице нађе посао преко Националне службе за запошљавање.

Не може да се деси да смо некоме посредовали у запошљавању, а да тај послодавац није регистрован у АПР-у. Не може да се деси ни да се склопи уговор са послодавцем о реализацији мера Активне политике запошљавања, а да се не донесе доказ о пријави за осигурање и уговор о раду – рекао је шеф Одсека НСЗ за посредовање у запошљавању и планирање каријере Александар Стикић.

У циљу превенције, Министратво унутрашњих послова је израдило Стратегију за превенцију трговине људима за период 2017- 2022. године.

У оквиру ове Стратегије МУП је започео пројекат „Основи безбедности деце“. Основна идеја је да децу у ранијем узрасту упознајемо са облицима преваре, експлоатације и да то умеју да препознају. Предавања у школама су почела у септембру прошле године за ученике четвртог и шестог разреда  – рекла је из Подручне полицијске управе из Пријепоља Мирела Салихагић Ризвић.

Округли сто Форум жена Пријепоље и „Анти трафикинг“ мрежа реализовали су у оквиру пројекта „Женске невладине организације у Србији против трговине људима“, уз подршку ОАК и Траг фондације.

Подели на мрежама

Повезани чланци