Семинар „Медији у борби против корупције“: Етика и интеритет сваког појединца кључ у борби против корупције

Корупција у Србији је системска појава, а борба против овог феномена није могућа без системске политике као и учешћа грађана и медија, оцењено је на семинару одржаном на Златару на тему „Етика и интегритет“. Семинар је био намењен представницима локалних самоуправа, јавних предузећа и установа Прибоја, Нове Вароши и Пријепоља.

402
0
SHARE

Циљ семинара био је унапређење знања о правном оквиру, механизмима и мерама за спречавање корупције, као и да се укаже на значај доношења локалних планова за борбу против корупције и дају смернице за њихову израду. Такође, циљ је био и да се укаже на суштину разлога доношења плана интегритета и мотивише за контролу његове примене.

Обавеза локалних самоуправа и градова у Србији била је да до половине прошле године усвоје Локалне планове за борбу против корупције.

Мали је број то урадио, још мањи на начин да то производи оно што би требало. Ми као организација која је све то иницирала и направила ће будно све пратити. Савезник у том процесу је поглавље 23, и док се то не реши нема Србије у ЕУ. Прича о ЕУ није само прича о вредностима, колико о цивилизацијским вредностима. Цивилизацијска вредност је правна држава, интегритет, да се не краде и не лаже..односно да се људи не корумпирају и стичу било коју врсту материјалне или нематеријалне користи – истакао је  предавач на семинару директор програма Друштво против корупције Бироа  за друштвена истраживања Зоран Гавриловић.

Једна од ретких општина у окружењу која је донела Локални антикорупцијски план је Нова Варош.

Усвојили смо га 19. септембра прошле године. Још увек нисмо почели да га примењујемо, јер нисмо знали како ћемо да финансирамо људе који би радили надзор примене плана. На овом семинару сам чула да ти људи не морају бити плаћени, јер уколико траже надокнаду, спремни су да буду поткупљени – рекла је заменица председника Скупштине Нова Варош Гордана Кхоуитар. 

Све институције су такође до октобра прошле године биле у обавези да усвоје и планове интегритета. Ту обавезу испунила је и Еконосмко – трговинска школа из Пријепоља.

У плану интегритета дефинисано је на који начин се спроводе јавне набавке, запошљавање, избор уџбеника. Сви у школи су упознати са планом – рекао је професор Економско – трговинске школе Селмо Капур.

Један део семинара био је посвећен и улози медија у борби против корупције.

Медији могу, с једне стране кроз извештавање а с друге стране кроз свој професионални ангажман, да допринесу борби против корупције, пре свега у прављењу амбијента да је корупција лоша ствар, а да они који се боре против корупције имају подршку медија – рекао је Зоран Гавриловић.

Дводневни семинар Форум жена Пријепоља и ТВ Форум реализовали су у оквиру пројеката „Медији у борби против корупције“, уз подршку Агенције за борбу против корупције Владе Србије.


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY