НСЗ: 30 незапослених лица у Пријепољу завршило обуку „Пут до успешног предузетника“

НСЗ: 30 незапослених лица у Пријепољу завршило обуку „Пут до успешног предузетника“

Полазницима ће додељени сертификати омогућити да конкуршу за бесповратна средства која додељује Национална служба за запошљавање за покретање сопственог бизниса. Обука је полазницима омогућила да провере оправданост своје пословне идеје, сагледају предности и ризике предузетништва, информишу се о поступку регистрације и актуелним законским прописима.

Након успешно завршене обуке полазници и полазнице су истакли да су овакве обуке за њих веома значајне, јер им дају конкретне одговоре на бројна питања у вези са покретањем сопственог бизниса и израде бизнис плана, али и да се упознају са примерима из праксе кроз досадашња искуства.

Захваљујући сертификатима и стеченом знању, сви који су завршили обуку моћи ће да аплицирају на конкурс за бесповратна средства која додељује Национална служба за запошљавање и да покрену сопствени бизнис.

Рафета Хајдаревић, саветница за развој предузетништва НСЗ
Субвенција за самозапошљавање намењена је свим незапосленим лицима која су на евиденцији НСЗ-а. Један од услова да би лице конкурисало за ову субвенцију је да има завршену обуку „Пут до успешног предузетника“. Обука се састоји из неколико целина: основа предузетништва, правног аспекта бизниса, пореза и доприноса за предузетнике, израде бизнис плана и уговорене обавезе према Националној служби за запошљавање – рекла је саветница за развој предузетништва НСЗ Рафета Хајдаревић.

Сертификате је, након успешно завршене дводневне обуке „Пут до успешног предузетника“ добило 30 полазника, а уручила их је директорка Филијале НСЗ у Пријепољу.

Овај програм прошле године прошло је 250 особа, а од тог броја поднето је 180 захтева за субвенцију за самозапошљавање. Позитивно је тада решено око 100 захтева за ову субвенцију –  истакла је директорка Филијале НСЗ Пријепоље Ана Пејовић.

Од 2008. године кроз ову обуку годишње прође од 250 до 300 особа. Према речима Ане Пејовић, Национална служба за запошљавање и убудуће ће наставити са сличним обукама у циљу смањења незапослености у општини  Пријепоље.

Подели на мрежама

Повезани чланци