SHARE

Снег који скоро без престанка пада већ два дана, највише бриге донео је пољопривредним произвођачима, пре свега воћарима и малинарима.

Висина  снежног покривача на територији општине Пријепоље креће се од 10 цм у нижим до 40 цм у вишим планинским пределима, али то према речима стручњака није никаква новост за наше агро-еколошке услове.

Што се тиче воћара на територији општине Пријепоље – они не би требало да су посебно забринути због овог снега. Снежне падавине, пропраћене овим ниским температурама су добродошле, зато што је снег одличан термоизолатор и воћке су уз ово присуство снега боље заштићене од негативног дејства ниских температура. Много би гора ситуација била да су ниске температуре биле без присуства снега, јер тада би дошло до појаве голомразице и велики број воћних врста био би знатно више угрожен. Једина негативна страна ових снежних падавина је што може доћи до ломљења неких грана или изданака малина – каже мастер инжењер воћарства и виноградарства Микота Томашевић.
Микота Томашевић, мастер инжењер воћарства и виноградарства

Периоде лепог времена, пре ових снежних падавина, многи произвођачи малина искористили су да повежу своје малињаке, а наш саговорник каже да су у бољој ситуацији они који их још увек нису повезали, јер ће они имати бољу могућност за одабир изданака који ће се везати.

Према речима Томашевића стресање малина и купина у овом тренутку није потребн, јер су оне тек у фази бубрења пупољка и још увек нису излистале.

фото: А. Минић
Најугроженије воћне врсте тренутно су коштичаве и јабучасте воћне врсте, зато што су њихови цветни пупољци у овом периоду доста добро диференцирани и вегетација је кренула. Најаве метеоролога су да температуре неће ићи 5 степени испод нуле, тако да по мојој процени, неке веће штете од измрзавања неће бити – додао је Микота Томашевић.

Према првим проценама не би требало очекивати значајније смањење приноса овогодишњег рода воћа.

Наш саговорник каже да у овом тренутку нема потребе за орошавањем и задимљавањем површина у малињацима и воћњацима јер температуре нису толико ниске да би могли угрозити цветне пупољке. Те мере се препоручују непосредно пред цветање, а то је у априлу, у случају  да температура падне пет степени испод нуле.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY