Дивље депоније свуда око нас – За промену није довољна акција чишћења,...

Дивље депоније свуда око нас – За промену није довољна акција чишћења, већ промена свести људи

Подручје око Беговог моста, као и зелене површине, од манастира Милешеве удаљене неколико стотина метара, прекривене су смећем. Несавесни људи сав свој отпад довозе и одлажу уз пут и у непосредној близини реке Милешевке.

743
0
SHARE

Почетак пролећа, топли и сунчани дани довољни су разлози за шетњу и боравак у природи. Неопходно је водити рачуна о избору места за шетњу с обзиром да у општини Пријепоље постоји више од 70 сметлишта. Многи људи нису свесни значаја очувања животне средине и немају развијене навике правилног одлагања отпада. Пријепољске  шуме, проширења поред пута, реке… прекривене су тонама и тонама смећа. Град који добродошлицу свим гостима, али и пролазницима, пожели Стањевинама, својом несанитарном депонијом, има још чиме да се похвали. Само на стотинак метара од Беговог моста, уз стари пут за Сјеницу, налази се неколико гомила свих врста отпада, међу којим  су и комади  кабастог намештаја, кућних апарата, пластике, ауто делова, животињског отпада, грађевинског шута… Велике количине смећа налазе се и уз стари пут за Хисарџик и ка тунелима у кањону Милешевке.

Јусуф Инајетовић каже да често види како људи из смера Пријепоља дођу и избаце смеће. Каже да он и његове комшије воде рачуна о чистоћи својих имања и никад не би бацио отпад у реку.

Иза барака фирме Планум, из којих су радници давно отишли, људски немар произвео је још једно сметлиште. Не можемо да се не запитамо како се неко уопште сетио да свој отпад довози  овде? Како му ово забачено место може бити успут? Стање није ништа боље ни преко пута на месту које је видљиво свим пролазницима.

Руководилац РЈ Комунални објекти ЈКП „Лим“ Џевад Бегановић каже да су локалне дивље депоније у надлежности локалне самоуправе и да се ове депоније санирају уз налог. У последње време није било интервенција на чишћењу дивљих депонија, а подручје око Беговог моста, било је очишћено пре неколико година, у оквиру акције Очистимо Србију која је реализована 2009. године. Да би се променило тренутно стање, нису довољне  једнократне акција чишћења већ је потребно константно радити на подизању свести свих људи. Делотворна би била и казнена политика према онима које не мрзи да седну у свој аутомобил и смеће одвезу у природу, или га успут избаце где стигну. Само тако успећемо да обезбедимо чистију, здравију и бољу будућност за себе и будуће генерације.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY