Округли сто о корупцији: Амбијент у којем се спроводе антикорупцијски закони, спречава...

Округли сто о корупцији: Амбијент у којем се спроводе антикорупцијски закони, спречава борбу против корупције

Подстицање активне сарадње и партнерства између носилаца антикорупцијских мера и организација цивилног друштва кроз заједничке активности, био је циљ округлог стола „Имплементација Стратегије за борбу против корупције на локалном нивоу“. Округлом столу присуствовали су предтавници власти, политичких партија и цивилног друштва.

544
0
SHARE

Република Србија се Националном стратегијом за борбу против корупције и поглављем 23 обавезала да ће направити механизам за борбу против корупције на локалном нивоу. Један од тих механизама су локални антикорупцијски планови.

Пошто смо у европским интеграцијама, то није више само ствар која ће бити праћена од Агенције за борбу против корупције, него је део борбе против корупције на локалном нивоу постала посебна мера у Акционом плану за поглавље 23. То значи да уколико не изградимо системе за борбу против корупције, али не само тако што ћемо донети неке папире, него уколико то не буде функционисало, питање наших европских интеграција биће упитно – истакао је директор програма „Друштво против корупције“ Бироа за друштвена истраживања Зоран Гавриловић.

На листи Индекса перцепције корупције Транспаренси интернешнала, Србија се од 2011. године налази у статусу државе која је заробљена корупцијом.

Ми имамо законе, имамо институције, а немамо резултате. Велики проблем Србије је у транзицији, јер се нисмо довољно реформисали. Амбијент у којем се спроводе антикорпцијски закони је такав да спречава борбу против корупције – рекао је Гавриловић.

Иако из различитих политичких структура, учесници округлог стола били су сложни у једном: умрежавање је веома важно за борбу против корупције.

Свима нама је циљ да суштински направимо демократско друштво. У том суштинском демократском друштву нема оних који су каста и оних који треба да добијају ударце и да имамо по дефиницији добре и лоше момке. Сви смо ми апсолутно подложни критици и наш рад је предмет ревизије апсолутно свих органа, и владиних и невладиних – истакао је одборник Странке правде и помирења Самир Тандир.

Члан општинског већа Милан Гачевић верује да су сви грађани и грађанке Пријепоља заинтересовани за борбу против корупције и додаје:

Ово би требало да буде тема без прекида, о којој ће сваки дан да се дискутује, а да последица дискусије буде искорењивање криминала и корупције.

Корупција у Пријепољу није карактеристична само за ову власт, већ и за претходне, сматра одборник Санџачке демократке партије Изудин Шантић.

Треба да дамо одговор како да се сви заједнички изборимо против ових коруптивних радњи којих ми у Пријепољу имамо поприлично. Ако ми немамо ниједну службену радњу полицијског службеника, нити Општинског јавног тужилаштва који ће реаговати по сазнању, мислим да ту нема напретка – додаје он.

Улога медија је веома важна у борби против корупције, оцењено је на округлом столу.

Нема борбе против корупције и криминала без слободе штампе, без онога што се зове „отворено око народа“. Мора и грађанин појединац да се пробуди – рекао је Слободан Гојковић. 

Поставило се и питање које су надлежности локала а које државе у борби против корупције.

Није иста корупција на нивоу републике и на локалу. То је неопходно како би тело које се буде формирало на локалу за борбу против корупције, знало шта треба да ради – истакла је председница Еколошког покрета „Лим“ из Прибоја Јасминка Дизадаревић. 

Да је ова тема веома важна, мисли и Ненад Мартиновић.

На локалној самоуправи је да донесе одређене одлуке које ће обезбедити тело које ће се бавити овим питањем. Сви органи који се боре против корупције, не дају никакве резултате – рекао је Мартиновић.

Округли сто Форум жена Пријепоља и ТВ Форум реализовали су у оквиру пројеката „Медији у борби против корупције“, уз подршку Агенције за борбу против корупције Владе Србије.


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY