Апел пчелара: Пажљиво са употребом хемијских средстава

Апел пчелара: Пажљиво са употребом хемијских средстава

Сваког пролећа пчелари имају двоструку бригу: да ли ће временске прилике погодовати пчелама и да ли ће пољопривредни произвођачи, нарочито воћари водити рачуна о употреби хемијских средстава и тако сачувати бројна пчелиња друштва.

Морам да истакнем да је све мање несавесних малинара у Пријепољу. Ипак, проблем је што је само један одсто таквих произвођача, који неконтролисано прскају своје малине, довољан да уништи цео пчелињак на том подручју – каже из Удружења пчелара „Пријепоље“ Будимир Тешевић уз напомену да удружење има око 200 чланова и око шест хиљада пријављених кошница, а има и око хиљаду и више непријављених што је велики потенцијал.

Многи произвођачи малине, која је најзаступљеније воће на територији општине Пријепоље,  решили су ове године да не окопавају своје засаде већ да употребе хемију.

Да не би окопавали своје малине, они прскају хербицидима који су веома отровни и опасни, не знајући да су доле корови, медоносно биље, маслачак… на којима су пчеле. Други проблем је што воћари, прскају у току дана, уместо после 19 часова – објашњава Тешевић.

Закон је јасан, али родбинске и пријатељске везе са осталим пољопривредницима спутавају пријепољске пчеларе да искористе законску регулативу у заштити својих права, каже наш саговорник. Ипак, ових дана заједничке комисије пчелара и заштитара обилазиће засаде у циљу контроле прскања. Свака незаконита употреба хемијских средстава биће пријављена надлежној  инспекцији.

Подели на мрежама

Повезани чланци