Музеј у Пријепољу : Изложба портрета Анастаса Јовановића „Слика грађанског друштва“

Музеј у Пријепољу : Изложба портрета Анастаса Јовановића „Слика грађанског друштва“

Анастас Јовановић је био први српски фотограф и литограф. Он је у својој збирци, која се налази у Народном музеју у Београду, оставио значајна уметничка дела, везана за портрете грађанског друштва у Србији током 19. века. Био је савременик династије Обреновић и пратио је познате личности тог времена, али је поред њих, графиком, фотографијом  и портретом пратио и друге историјске личности.

Једна од познатих и занимљивих литографија, односно фотографија које је направио Анастас Јовановић односи се на Петра Другог Петровића Његоша. Он је имао срећу да у Бечу, у једном салону фотографише Његоша и то је једина фотографија коју је за живота Његош имао. Са те слике Јовановић је урадио литографију и на њој се види Његошев лик, како је он стварно изгледао. Међутим, овде постоје и и оне историјске личности које нису за живота фотографисане, као на пример портрет хајдука Вељка Петровића, где је са неког цртежа урађена литографија, па овде можемо видети и такве портрете – рекао је в. д. директора Музеја у Пријепољу Славољуб Пушица.

Највећи део његовог опуса чине портрети, а према речима Пушице представљањем 37 одабраних радова  пружа се увид у дела која у себи носе карактер специфичне грађанске културе, изражене кроз иконографију, костим, физиономију …

Ми у ствари преко тих портрета видимо како је грађанско друштво у то време било обучено, како су се те богате госпође и неке друге личности из тог времена облачиле, каква је била гардероба.Ова изложба јако је значајна, веома ретко се оваква уметничка дела приказују у јавности. Прошле године ова изложба из Збирке Народног музеја отворена је  у Београду. Након тога је дошла само у Пријепоље, и након што се врати у Београд она остаје у Збирци Народног музеја и више неће бити приказивана због заштите и угрожености ових уметничкух дела – истакао је Славољуб Пушица.

Како истиче наш саговорник, захваљујући ауторки ове изложбе, вишем кустосу Народног музеја у Београду Евгенији Блануши пријепољска публика моћи ће  да погледа изложбу до 20. маја. Овом изложбом пријепољски музеј дочекаће и овогодишњу Ноћ музеја, која се обележава 19. маја.

Подели на мрежама

Повезани чланци