Јубиларна 50. Комаранска кошија 1. маја на Боретином брду

Јубиларна 50. Комаранска кошија 1. маја на Боретином брду

Трка се одржава на планинским висовима изнад села Комарани и Лимске котлине, на 1.300 метара дугој вијугавој стази и има дугу традицију. Комаранска кошија је наставак некадашњих сватовских трка коња, који су овуда пролазили водећу младу, а најбржи су добијали дарове.

Небојша Свичевић, директор Туристичке организације Пријепоље (фото: Тв Форум)
Пре педесет година тројица сељана су покренули акцију  одржавања Комаранске кошије. То су у преводу коњске трке  и ове године је јубиларана 50. кошија, на којој је ове године пријављено 12 грла у три дисциплине. За разлику од ранијих година, ове године је обезбеђен изузетно добар наградни фонд да једноставно очувамо ту традицију, јер ова кошија, односно ове трке су јединствене скоро у целој Србији – каже директор Туристичке организације Пријепоље Небојша Свичевић.

Свечано отварање манифестације, почетак програма и пријављивање такмичара почеће у 11 сати, крос почиње у 12:30, а затим следе коњичке трке које ће и ове године окупити грла из Србије и околних градова Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Један број грла долази из Невесиња, један из Неговође, а један број грла из Централне Србије. Такмичиће се у три категорије. Прва категорија је трка брдско-планинских грла где имамо тројицу пријављених такмичара, затим категорија арапских пасмина, а главна трка је трка пунокрвних коња где имамо шест такмичара са скупим грлима за наше прилике па смо према њима одредили и висину наградног фонда, која ће поред кроса, бацања камена с рамена и скока у даљ заокружити ту манифестацију која се сваког 1. маја одржава на Боретином брду – истиче Свичевић који очекује велики број посетилаца и нада се да ће манифестација испунити очекивања.
фото: Тв Форум

Свечано проглашење победника, уручивање награда и културно – уметнички програм почињу у 15 сати након чега следи народно весеље. Наградни фонд са осталим трошковима организације манифестације ове године износи више од 400. 000 динара, а главна награда износи 100.000 динара.

Подели на мрежама

Повезани чланци