Мало је и пет минута громогласне тишине за слободу медија

Мало је и пет минута громогласне тишине за слободу медија

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Грански синдикат културе, уметности и медија “Независност” позвали су све новинаре/ке и медије да на Светски дан слободе медија у четвртак 3. маја, У ПЕТ ДО ДВАНАЕСТ искључе тон, замраче екране и ћутке се придруже међународној симболичној акцији ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ како би надлежне и најширу јавност још једном упозорили на катастрофалан положај новинарске професије, медија и медијских радника у Србији данас.

276
0
SHARE

Колико су слободе медија и јавног изражавања угрожене, а тиме и право грађана на непристрасно, објективно и фер информисање, показују и све мериторне међународне организације, укључујући Европску комисију и Репортере без граница, које су у својим најновијим извештајима упозориле на забрињавајуће назадовање Србије.

Поводом Светског дана слободе медија, НУНС и “Независност” подсећају да је Србија већ дуго без медијске стратегије којом би се трасирао развој медија и створили услови за неометан рад редакција и новинара. Сведоци смо, међутим, да је власт себи дозволила да се утврђивање стратешких праваца развоја у медијској области одвија без учешћа најзначајнијих новинарских и медијских удружења, па је потом и тако припремљен документ повукла без озбиљног образложења.

Истовремено, на свим нивоима представници власти најчешће злоупотребљавају новац намењен за пројектно суфинансирање медија, формирајући нестручне комисије које огромна средства додељују махом послушницима блиским властима, остављајући тако већину независних медија без извора прихода.

На наш међународни дан, подсећамо и да су плате новинара у Србији на самом дну лествице међу свим професијама које траже висок ниво знања и интегритета, а младе колеге и колегинице који/е су у хонорараном односу најчешће раде волонтерски или за свој рад добијају понижавајуће мале накнаде, без икаквих других радних и социјалних права.

НУНС и “Независност” позивају све колеге/ице да се заједно супротставимо даљем уништавању наше професије, вратимо углед новинарству и поверење грађана у наш рад. Наш посао је да их одговорно и непрострасно информишемо. Није посао новинара и медија да буду портпароли и мегафони политичких и економских моћника, већ да помогу стварање критичке јавности, која може квалитетно одлучивати само ако добија квалитетне информације.

Задатак сваке власти, па и актуелне у Србији, јесте да обезбеди услове за слободан рад новинара и медија, за слободну и фер утакмицу на медијском тржишту, без притисака и цензуре, злоупотребе јавног новца и јавног простора, клеветања и омаловажавања новинара/ки и медија.

На Светски дан медија НУНС и “Независност” још једном захтевају од надлежних органа да расветле убиства Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, те да налогодавце и кривце приведу правди. Захтевамо и да се расветле напади на остале колегинице и колеге, посебно да се унапреди заштита новинара/ки од све чешћих сајбер-претњи и притисака. Новинари/ке који раде у страху за сопствени живот, сопствену егзистенцију и опстанак својих породица и медија не могу бити објективни.

Преузето са сајта Независног удружења новинара Србије.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY