Шеста генерација Бакија хануме медресе у Пријепољу матурирала – у суботу вече свечана академија

Шеста генерација матуранткиња Бакија хануме медресе у Пријепољу завршила је своје четворогодишње школовање. Свих девет девојака намеравају да наставе своје образовање на некој од високошколских установа у нашој земљи или иностранству, за шта им се нуде и врло повољни услови и стипендије.

1453
0
SHARE

Бакије хануме медресу је од 2009. године, када је обновљен рад ове школе и подигнута нова зграда, до сада завршило више од 70 ученица, а уписало око 150.

Оно што је важно истаћи када је у питању рад Бакије хануме медресе јесте да је она одгојно-образовна институција, која чак и већи значај придаје том одгоју него и образовању ученица, поготово јер се зна да је тај сегмент у многим другим школама потиснут или врло мало изражен. Такође је важно да свршенице наше медресе могу наставити школовање на свим факултетима мимо исламског факултета, и то не само овде, већ и у другим државама. Посебно желим истаћи сарадњу по том питању коју имамо са Турском, тако да у овом тренутку девет свршеница наше медресе студирају у различити градовима у Турској – истиче директор Бакије ханума медресе у Пријепољу др Надир Дацић.

Све девојке планирају да наставе школовање, а сматрају да су у медреси стекле квалитетна знања и трајна пријатељства.

Ово је специфичан вид школовања где живимо сви заједно у интернату. Програм је најсличнији гимназијском – имамо све предмете као и у гимназији и још ове исламске. Имамо могућности да се школујемо у Турској и другим земљама. Ја лично намеравам да упишем психологију у Новом Пазару – каже Белкиса Османлић, матуранткиња медресе.

Ајла Мемић каже да намерава да упише исламске студије у Турској будући да је у медреси научила арапски, турски и енглески језик.

У Турској ће школовање наставити и Сена Јахић, која намерава да упише сликарство.

Свечаности која је заказана за суботу, 5. мај у 19 часова у пријепољском Дому културе, присуствоваће реис ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић, а присуство је најавило и 20-ак гостију из Турске, међу којима је и дугогодишњи пријатељ медресе Хусеин Кансу Ћулаховић.

Медреса у Пријепољу је деценијама била стуб образовања муслимана. Евлија Челебија је забележио да су 1664. године у Пријепољу радиле три медресе, које су 1863. године захваљујући донацији Бакије Хануме обједињене у једну институцију, подсетио је Дацић.

Више у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY