SHARE

Музеј у Пријепољу, као један од најмлађих музеја у Србији, формиран је са најмањом музејском збирком и по речима вршиоца дужности директора, Славољуба Пушице, његов основни задатак је прикупљање и заштита нових експоната и проширивање музејске збирке.

Да би ми увећали нашу музејску збирку и да би прикупили што већи број експоната, да их заштитимо од пропадања и нестајања, ми у неком временском периоду, сваке пете године, рекогносирамо, односно обиђемо град и околину или села, где покуцамо готово на свака врата са питањем да ли случајно у вашој кући постоје некакви предмети који могу бити интересантни за наш музеј да би то заштитили и сачували. И ове године, већ три месеца, једна ангажована колегиница је на терену у Пријепољу, где у име Музеја покушава да прикупи што више експоната, односно предмета који стоје по кућама и домаћинствима, а могли би да обогате нашу музејску збирку. То је за нас јако важно, јер је то једини начин прикупљања музејских експоната – каже в.д. директора Музеја у Пријепољу Славољуб Пушица.

То је, како каже Пушица, уобичајена пракса прикупљања експоната свих музеја у свету, па ако неко поседује неки предмет за који стручњаци сматрају да је занимљив, могу га или поклонити музеју или га продати уз одговарајућу документацију која све то мора да пропрати.

Ја бих овом приликом замолио све грађане Пријепоља да када наша колегиница, која има обележје Музеја у Пријепољу, покуца на ваша врата са питањем да ли поседујете неке старе ствари, уколико имате такве предмете да дате податке које ће она пописати, донети у музеј, а након тога ради се процедура коју спроводи кустос музеја заједно са директором. Лице које ће код вас позвонити или је већ било дужно је само да региструје и да напише да ли ви нешто имате и о чему се ради. Уз вашу дозволу може да фотографише  предмет да би ми то видели, а ми ћемо вам се јавити телефоном или доћи код вас – додао је Пушица.

Према речима Пушице ова акција је у интересу и свих наших суграђана и суграђанки који имају неки значајан предмет, а који је већ у стању пропадања, јер могу да се обрате Музеју, како би се урадила његова конзервација, без обзира да ли ће бити предат музеју или ће остати у њиховом власништву.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY