SHARE

Медицинске сетре и техничари представљају главну спону између лекара и пацијената, а запослени у пријепољском Дому здравља свој празник и ове године прослављају радно.

Поред лекара, најважнију улогу у процесу лечења играју сестре. Оне раде на унапређењу здравља пацијената, на спречавању настајања болести, на спровођењу лечења и неге пацијената, али помажу и у њиховој рехабилитацији. Посао медицинске сестре се разликује, почев од поливалентне патронаже до посла сестара на одељењима интензивне неге – истиче Славица Цмиљановић, главна медицинска сестра Дома здравља у Пријепољу.

Медицинске сестре из Дома здравља своју посвећеност пацијентима доказују кроз свакодневни рад на терену, али и у здравственим установама. Само у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва има око 23 000 картона.

Ми смо први на удару. Кад пацијент долази прво се обраћа сестри на шалтеру, па је изузетно важан и сам начин на који га дочекамо, шта кажемо. Сестра примети какво је опште стање пацијента, да ли је лоше, да ли га боли глава, да ли хода самостално. Уколико лекар каже, ми одрадимо ЕКГ и припремимо пацијента за преглед. Ми радимо углавном тимски – лекар и сестра. Постоји тријажа за хитна стања, заказујемо прегледе, а пацијенти могу и телефоном да позову како би им изабрани лекар преписао лекове – истиче Наташа Пушица, главна медицинска сестра у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва

Истичу да је најтеже медицинским сестрама које раде на одељењима болнице, али и да свака сестра треба да поседује сличне способности како би обављала овај посао.

Потребно је знање, добра организација, стручност, емпатија, одговорност и брига за људски живот, али и спремност медицинске сестре да своје знање подели са млађим колегама – каже Славица Цмиљановић.

Наташа Пушица додаје да је то један изузетно хуман посао, да као медицинска сестра ради више од 30 година и да јој рад у овој професији представља велико задовољство.

Светски дан медицинских сестара се обележава у знак сећања на Флоренс Најтингел, која је 1855. године са још 38 жена из Енглеске отишла на Крим и за време рата организовала болнице и бринула о рањеницима. По повратку у Енглеску отворила је прву школу за медицинске сестре, а њене ученице су после Првог светског рата помогле оснивање такве школе и у Београду, из које је прва генерација медицинских сестара изашла 1924. године.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY