За вернике исламске вероисповести почиње рамазански пост

За вернике исламске вероисповести почиње рамазански пост

За вернике ислaмске вероисповести среда је први од тридесет дана поста у месецу Рамазану. Рамазан је девети месец лунарног календара и један од посебних месеци у исламу јер је у њему између осталог почело објављивање Курана.

576
0
SHARE

Током Рамазана обавезан је пост и то се сматра једним од стубова ислама, а подразумева се потпуно суздржавање од јела, пића и телесних ужитака од зоре до заласка сунца. Обавезу да посте немају болесни, труднице и тешки физички радници. У време поста верници морају да се уздржавају и од ружних речи и дела у циљу општег људског прочишћења.

Ми Рамазаном показујемо да човјек може да се одрекне ужитака овога свијета зарад изоштравања свог духовног погледа и зарад прочишћења своје душе. Каже посланик Мухамед да када наступи Рамазан затворе се џехенемска врата а отворе џенетска, а шејтани се повежу – каже имам џамије у Сељашници Хамза еф. Ровчанин.

Током Рамазана верници би требало да посећују родбину, комшије, као и да обилазе болесне и помажу сиромашнима и немоћнима.

Ја молим господара свјетова да нам и овај Рамазан донесе пуно среће, опроштај од наших гријехова, да нам донесе повећање наших добрих дијела. Молим Алаха и да овоме нашем граду и свим његовим становницима донесе велики благослов. Свим вјерницима желим Рамазан Шериф Мубарек Олсун – додао је Хамза еф. Ровчанин.

Рамазан се завршава 15. јуна, када наступа Рамазански бајрам, који траје три дана.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY