Пријепољска гимназија на корак до отварања рачунарског смера

Пријепољска гимназија на корак до отварања рачунарског смера

Пријепољска гимназија je међу 70 гимназија у Србији које су изразиле жељу за отварањем одељења рачунарског смера.  Пријављивање осмака завршено је 14. маја, пријавилo се 31 ученик и ученица, међу њима и  петоро ђака из Прибоја и Нове Вароши.

Војислав Чабаркапа, директор Пријепољске гимназије
Бројем пријављених смо задовољни. Нисмо очекивали да ће се пријавити толико ђака. Сад све зависи од квалитета, односно колико ће њих положити пријемни испит. Минимум је 15, испод тог броја не може се формирати одељење. Надамо се да у ових 31 пријављених има квалитета. Организовали смо припремну наставу суботом и недељом у 10 часова, то је већ почело. Кратко је време али се надам да ће то бити од велике важности и да ће помоћи деци да савладају те програме – каже директор Пријепољске гимназије Војислав Чабаркапа.

Да ли ће ђаци осмог разреда основне школе, који су изразили интересовање, од 1. септембра  своје школовање наставити на новом рачунарском смеру у Пријепољској гимназији, знаће се након пријемног испита, који ће се одржати 3. јуна у 10 сати у Ужичкој  гимназији. Према речима Чабаркапе резултати ће се знати одмах после пријемног испита, када ће комисија доставити резултате. Из Министарства долазе људи са тестом, одради се пријемни, а онда они то носе назад.

Поред полагања пријемног испита за рачунарски смер, ови ђаци ће морати да решавају и сва три теста на малој матури – из математике, српског односно матерњег језика и комбиновани тест.

Завршни испит је обавезан за све ученике основних школа. Да би завршили основну и уписали средњу школу они морају да имају диплому. Значи сви полажу завршни испит, независно од овог пријемног испита. У добити су што похађају ове часове, јер то само може да им користи за завршни испит – истиче Војислав Чабаркапа.

Ученици и ученице ће на пријемном испиту за рачунарски смер решавати 12 задатака из математике, који ће имати више делова, а сваки задатак ће носити по 20 бодова, до максималних 240. Биће по шест задатака средњег и напредног нивоа.

Подели на мрежама

Повезани чланци