Нови Закон о трансфузијској медицини – Прети ли несташица крви у Златиборском...

Нови Закон о трансфузијској медицини – Прети ли несташица крви у Златиборском округу?

У општинама Златиборског округа неће бити довољно јединица крви за лечење пацијената, сматра један број добровољних давалаца крви , због унетих новина у Закону о трансфузијској медицини.

603
0
SHARE

Законом који је усвојен у априлу прошле године, за прикупљање, обраду, тестирање и дистрибуцију крви биће овлашћени центри у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Београду. За општине Златиборског округа Крагујевац ће бити центaр који ће бринути о прикупљеној крви.

Владан Поповић из Нове Вароши је за својих 60 година крв дао 171 пут. Види доста мањкавости у новом закону о трансфузијској медицини, јер централизација ове области носи потенцијлани ризик за живот пацијената којима је хитно потребна крв. Сматра да би Здравствени центар Ужице и Служба за транфузију крви требало да буде пети овлашћени центар у Србији, како се не би лицитирало са људским животима. Крагујевац је далеко, а Златиборски округ је највећи у Србији.

Да Крагујевац буде овлашћени центар за трансфузију у Златиборском округу, пресудило је што он има универзитет а што је предвиђено Законом о здравтвеној заштити. Без обзира на то, у Ужицу је једна од најактивнијих служби у Србији, која на годишњем нивоу прикупи 7000 јединица крви, више и од Београда, каже начелница Службе за трансфузију Опште болнице у Ужицу др Радмила Смиљанић. Сматра недопустивим да се по новом Закону крв више неће моћи прикупљати на добровољним акцијама, у Службама за трансфузију, нити ће у случајевима хитности родбина моћи да да крв. Једино ће важити акције које буде организовао центар из Крагујевца. Досадашње службе постају банке крви, које ће недељно требовати крв из центара.

Добровољни даваоци крви планирају да председнику, премијерки и Министарству здравља упуте захтев да центар за трансфузију за Златиборски округ буде у Ужицу. Уколико државни врх не био имао слуха за то, можда ће их продрмати протест који планирају добровољни даваоци на тргу у Ужицу. Потпуна примена закона, који је усвојен на Скупштини Србије у априлу прошле године, предвиђен је од 1. јануара наредне године.

Више у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY