Још једна неизвесна година за произвођаче малине  – могуће радикалне мере пред почетак бербе

Још једна неизвесна година за произвођаче малине – могуће радикалне мере пред почетак бербе

Произвођачи малине 2017. годину памтиће по ниској откупној цени, неповољним временским условима и бројним преговорима са представницима Министарства пољопривреде. Ни неколико недеља пред почетак бербе овогодишњег рода нису безбрижни, јер се још не зна откупна цена.

После великих напора, ништа нисмо успели да променимо, каже председник ПУ „Лимска долина“  Санел Диздаревић.

Ових дана организовали смо састанке по месним заједницама како бисмо чули како људи размишљају, како бисмо заједно одлучили шта нам је чинити. Људима су откупљивачи понудили дневне уговоре што никако није добро – каже Диздаревић и додаје да би потписивање таквих уговора значило крај за малинарство.

Бројни преговори са представницима Министарства пољопривреде током 2017. и почетком ове године нису довели до позитивних резултата. Прошлогодишњи род малине у Пријепољу и Прибоју је исплаћен по цени од око 130 динара по килограму, помоћ у ђубриву није стигла, а није урађено ни, обећано, географско порекло малине.

Ништа није испуњено. Ни најављена помоћ, ни формирање и рад Националног савета за малину који је требало да крене са радом 15. фебруара. Договорићемо се наредних дана о даљим корацима, али са њима више сигурно нећемо преговарати – каже члан Управног одбора ПУ „Лимска долина“ Љубиша Пурић.

Пурић каже да су произвођачи прошле године тражили 200 динара по килограму, а да је за ову годину минимална откупна цена која би била прихватљива око 180 динара. Он истиче и да су се многи људи вратили из иностранства у Пријепоље и засадили малину, а да је сада град скоро пуст јер су сви отишли назад јер, како каже, овде нема од чега да се живи.

У пријепољској општини скоро да нема села без малињака. Засади под црвеним златом никли су у запуштеним ливадама и њивама, у долини Лима, али и на великим надморским висинама. Према неким проценама, око 5.000 људи прошле године узгајало је малину у пријепољској општини.

Подели на мрежама

Повезани чланци