Сендериз: Шпанско село за које све више људи зна захваљујући Пријепољцу и...

Сендериз: Шпанско село за које све више људи зна захваљујући Пријепољцу и Шпањолки

Пријепољац Едо Садиковић и његова девојка из Шпаније Мариа Родригез су пре пет година решили да у шпанском селу Сендериз отворе први рурални заједнички простор за живот и рад креативних људи из целог света, који су назвали Сенде.

2958
0
SHARE

По неком неписаном, али дубоко увреженом правилу, запослење из снова за просечну младу особу у Србији изгледа овако: седење у канцеларији, стриктно одређено радно време, редовна плата, годишњи одмори .. У оваквом сценарију себе нису видели Едо Садиковић и Мариа Родригез, већ су решили да њихова канцеларија неће бити омеђена зидовима.

Село Сендериз у којем су пре пет година купили две напуштене куће од камена, имало је само 20 становника. Захваљујући Сендеу, ово село добило је шансу да оживи, јер Едо и Мариа данас раде са седам различитих сеоских кућа где долазе људи из целог света како би започели или разрадили своју бизнис идеју.

У Пријепољу су били пре две године, воле што су опет ту дошли на кратко, али су више везани за причу коју су направили у Шпанији. Радо је деле, јер верују да за тако нешто и Пријепоље има потенцијал.

Само прошле године су долазили људи из компанија попут Google, Word Press, Marvel, Disney, Cartoon Network.. Пуно професионалаца и фриленсера долази да буде у природи, без семафора, буке и журбе. Поред тога, радимо доста догађаја који се тичу едукације, јер Мариа и ја смо по професији едукатори и онда организујемо различите семинаре. Такође, један од наших познатих догађаја је фестивал цртача. Ми хоћемо да будемо окружени људима који су паметнији од нас и заједно са њима ми покрећемо још пуно бизниса онлајн. Због тога се надамо да ће у будућности Сенде бити бесплатан за све, док ћемо ми да живимо од бизниса који се ту покрећу са неким другим људима – каже Едо.

Међу првима су и у Европи који су започели да примењују модел руралног coworking & coliving простора.

Ми нисмо чули да постоји слична идеја када смо покретали Сенде.. Мислим да заправо имамо модел који враћа живот у села, а још више прија сазнање да смо направили један од првих простора где су људи више инсиприсани да раде на својим идејама. Захваљујући Сендеу, покрећемо још пуно добрих ствари и мислим да нам слобода живљења у таквом амбијенту помаже да то остваримо. Мештани Сендериза су ми причали да је некада то село било пуно живота, да је пун аутобус деце ишао одатле у школу. Сада нам кажу да им се захваљујући нама враћа тај стари осећај, јер кад имамо наше активности ту буде преко 40 људи – прича нам Мариа Родригез.

Идеја за Сенде настала је у Сопотници, када је пре 8 година Едо направио први сусрет младих из Европе, окупљени због сличне идеје на којој је занован и Сенде.

Људи који долазе вероватно траже неки бег из града у природу. Едо и ја им помажемо да се осећају као код куће, како би они одмах почели да раде на неким својим идејама. Занимљиво је то што нам се већина људи враћа, иако смо лоцирани далеко у руралном делу. И из Пријепоља људи који долазе, враћају се по 3 – 4 пута – каже Мариа.
Ја увек волим да кажем да је то социјални бизнис, зато што запошљавамо људе из села, покушавамо да запослимо омладину која је ту остала. Такође, помажемо једну продавницу, две пекаре, два ресторана и онда на неки микроначин одржавамо целу ту заједницу, јер захваљујући нама још четири куће су се реновирале у селу – каже Едо.

На живот у Пријепољу гледају из различитих углова.

Мени је ово ја мислим дести пут у Пријепољу. Волим да се враћам, јер људи су дивни, природа је дивна и имам пуно пријатеља овде. И ко зна, можда једног дана покренемо Сенде и у Пријепољу, видећемо.. – каже Мариа.

Едо има утисак да је Пријепоље за две године колико није био мало напредовало, али и додаје:

Мислим да се још није искористио тај пун потенцијал. И даље  је остало исто као и пре осам година, исти су политичари у општини и на исти начин раде. Мислим да су они уствари највеће зло овде и да су буквалноони ти који нас убијају мало по мало. Они су ти који нас успоравају, само зато што не раде.

Едо и Мариа недавно су добили понуду од управе малог рибарског градића Сетубал близу Лисабона да идеју Сендеа примене и ту, дајући им потпуну слободу и простор за рад. Већ је извесно да ће од јесени њихова бизнис идеја заживети и у Португалу.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY