Љубиша Пурић: Ако будемо преварени, лако је вратити се на улицу

Љубиша Пурић: Ако будемо преварени, лако је вратити се на улицу

Произвођачи малине, који су од суботе блокирали магистрални пут у Пријепољу, у уторак вече решили су да привремено прекину протест. Представници малинара, који су протестовали због ниске откупне цене малине, у четвртак би требало да се састану са представницима Владе Републике Србије у Београду.

1724
0
SHARE

Након четири дана, која су произвођачи малине из целог Златиборског округа, провели на магистралном путу код владичанског двора у Пријепољу, а након разговора са народним послаником Крстом Јањушевићем из Прибоја, одлучено је да се блокада прекине.

Ништа није обећано, али смо блокаду прекинули због народа, непрегледних колона и прихватили да идемо на разговоре у Владу Србије, где ће Влада бити медијатор између нас и хладњачара. Цена је јутрос у неким местима око 130 динара – каже члан УО ПУ „Лимска долина“Љубиша Пурић уз објашњење да ће на састанку бити и представници Министарства пољопривреде и Министарства трговине како би покушали да пронађу задовољавајуће решење и за произвођаче и за хладњачаре.

Најављена откупна цена овогодишњег рода малине  по цени од 50 до 100 динара, била је главни разлог због ког су малинари блокирали пут у суботу, 2. јуна.

На основу чега је дошло до повећања откупне цене?

Можда је на светском тржишту дошло до померања цене или је држава разговарала са хладњачарима… Ми нисмо имали други начин да укажемо на свој проблем. Ја се извињавам нашим суграђанима и свима који су пролазили тим путем. Ми не желимо да уништимо хладњачаре, али тим потезом са ценом од 100 динара, они су желели нас да униште. Наш циљ је да се нађе заједнички интерес за обе стране и да та сарадња буде вишегодишња. Ми нисмо одустали, улица је ту. Ако будемо преварени, лако је  вратити се на улицу – закључује Пурић.

Проблеми у малинарству почели су  прошле године, када је на почетку бербе откупна цена износила између 100 и 120 динара и до краја бербе у Пријепољу и Прибоју достигла тек 135 динара. Умањени приноси због временских услова 2017. године, који су оставили трага и на овогодишњем роду, неиспуњена обећања из министарства пољопривреде о раду Националног савета за малину, недобијена помоћ у ђубриву, као ни географско порекло малине, додатни су разлози због којих су произвођачи незадовољни и о чему би у четвртак требало да буде речи у Београду.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY