Његош Стојадиновић: Од пољопривреде се може пристојно живети

Његош Стојадиновић: Од пољопривреде се може пристојно живети

На парцели површине хектар и 20 ари, уз Бјелопољски пут у Коловрату, пре неколико дана породица Стојадиновић засадила је 75.000 комада паприке. Већ девет година Његош Стојадиновић бави се пољопривредом.

Његош Стојадиновић на око 5 хектара узгаја купус, паприку, кромпир, кукуруз и малине.

Реч је о хибридним сортама које имају пролаз на тржиште. Ја паприку извозим за Немачку. Производим више од 20 тона паприке. Ове године сам повећао, са 48.000 на 75.000, тако да ове године очекујем приносе, уз добре временске услове, између 35 и 40 тона – каже Његош Стојадиновић и додаје да мора да се ради, исто као у фирми и да је његова роба тражена јер је увек свежа и не користи средства против корова.

Објашњава да су он, брат и мајка од ујутру до увече у њиви, па чак има дана када и по ноћи мора да се залива, прска…

На парцели поред кад дође време, наш саговорник ће засадити купус, док ће на парцели са друге стране, за месец дана почети бербу кукуруза. Трошкови производње су велики, већи од 5 хиљада евра, али како каже наш саговорник исплати се сав труд и улагање. Није навикао да одмара па тако има посла и зими.

Зими радим брезове снопове за три фирме, откупљујем, али и сам прикупљам. Цена тог снопа је два евра, сваки дан могу 30 снопова да продам тако да дневно зарадим 60 евра. Да зими лежим и трошим новац не би ме нигде било, овако све што зарадим уложим у пролеће у производњу – објашњава Стојадиновић.   

Његош иде и код других кад треба да се припреме малињаци, а каже да је у овом послу најтеже пронаћи тржиште. Зато је он активан и своју робу оглашава на друштвеним мрежама, медијима, а после скоро деценије успешног пословања и веома квалитетних пољопривредних производа није му тешко да нађе муштерије.Како каже наш саговорник, осим снаге, мора и мозак да ради јер у животу мора да се сналази.

Подели на мрежама

Повезани чланци