SHARE

Током месеца Рамазана, питаљке су скоро неизоставни део на трпези за ифтар или сехур. Праве се од  брашна, воде, соли и квасца, а оно што их разликује од обичних лепиња је зачин ћурекот који се посипа по њима. Пеку се само један минут. Већ неколико година уназад, најстарија пекара у граду, одређену количину питаљки дели бесплатно.

Пре неких 6-7 година браћа Сенад и Џенан Лончаревић су ме замолили да уплате новац и да ја делим питаљке. У међувремену се појавило још донатора и њихов број се из године у годину повећавао, тако да ћемо за време овог поста укупно поделити више од 9 000 бесплатних питаљки – каже Салко Бајрамовић.

Салко каже да донатори углавном желе да остану анонимни. И сам је један од донатора, али о томе нерадо говори. Међу њима су и Бошњаци и Срби, из свих крајева Србије али и из иностранства.

Ове године смо имали донације из Немачке од наших људи који живе тамо, затим из Белорусије, Шведске, Норвершке. Била је донација од једног човека из Новог Сада, коме је мајка Пријепољка…ма има их са свих страна, а наравно не смемо заборавити на наше суграђане. Неко уплати 100, неко 1000, а неко и више од хиљаду питаљки, колико ко може – са поносом истиче Салко.

Салко каже, тајна је у томе што се раде цео дан и у њиховом мирису.

Када се пеку, мирише цела чаршија. Некада су пекаре биле одавде до Шарампова, а данас је наша пекара остала једина пекара која ради ове старе питаљке на традиционални начин – каже Салко.

Поносан је на традицију пријепољског пекарства, коју сматра једном од најбољих у региону. Још је поноснији на Пријепоље и све донаторе који из године у годину уносе позитивну енергију која доприноси нашем заједништву.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY