Полагањем венца и свечаном седницом обележено 75 година од погибије Бранка Радичевића и 70 година од оснивања СУБНОР-а Пријепоље

Општинско удружење бораца бораца народноослободилачког рата обележило је 75 година од погибије професора Бранка Радичевића на Сутјесци 13. јуна 1943. године. Обележена је и годишњица погибије Ђине Врбице Миодраговић и Милосава Стиковића, као и 70 година од оснивања борачке организације у Пријепољу.

596
0
SHARE

Свечаност обележавања 75 година од погибије народног хероја професора Бранка Радичевића почела је полагањем венца поред његове бисте у дворишту Економско-трговинске и Техничке школе у Пријепољу. Венац су положили представници народноослободилачких удружења из Пријепоља и Подгорице и Радичевићев унук и имењак Бранко Ршумовић.

На данашњи дан пре 75 година у врлетима Сутјеске у незадрживом и незаустављивом, страховитом јуришу Титових пролетера под командом легендарног Саве Ковачевића пробијен је осмоструки обруч Немаца и домаћих помагача. У овом јуришу погинуо је наш професор Бранко Радичевић. Ове године се такође навршава 75 година од погибије Милосава Стиковића, на чијем ћемо гробу у Ђурашићима бити за два дана, као и од смрти Ђине Врбице Миодраговић, супруге Љубише Миодраговића, која је погинула код Теслића у Босни и Херцеговини, а на чију смо бисту код Економског факултета у Београду положили цвеће 29. маја – истиче Милан Лучић из ОУБНОР-а Пријепоље.

О животу, просветном раду и борби професора Бранка Радичевића говорио је Милан Цмиљановић, који је рекао да је ово начин не само да се обележи херојска смрт професора Бранка Радичевића, већ и да се сачува антифашистичка баштина.

Антифашизам није идеолошки систем, антифашизам је вреносни систем. Данас се промовишу личности и покрети који су се са антифашистима гледали преко нишана. Један од највећих антифашиста је био управо професор Бранко Радичевић, који је по завршетку студија на Загребачком свеучилишту 1932. године дошао у Пријепоље, постао професор у гимназији, предавао историју, географију и етнологију и простао омиљени професор због кога су ђаци штрајковали када је ухапшен, певали му песме, дочекивали га по изласку из затвора са цвећем… Бранко Радичевић је остао у сећању пре свега као изузетан професор, али нажалост, то није било меродавно да школа задржи његово име, већ је 2002. године гимназија Бранко Радичевић променила име у Пријепољска гимназија“ – подсетио је Милан Цмиљановић из Музеја у Пријепољу.

Присутнима се обратио зет Бранка Радичевића, песник Љубивоје Ршумовић, који је цитирао француског писца Анатола Франса: „Живот је кратак, али живимо у деци – у томе је бесмртност на земљи“.

Ршумовић је овом приликом говорио стихове своје песме Здравица народу Српском, песник из Бијелог Поља Слободан Вучинић стихове песме Да нијесу узалуд кости, а у говорењу стихова су им се придружиле и ученице Пријепољске гимназије Јана Ракоњац и Селма Бјелак, као и ученица Основне школе „Владимир Перић Валтер“ Миња Лучић.

Уследила је свечана седница поводом 70 година од оснивања СУБНОР-а у Пријепољу.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY