Мања заинтересованост за подстицајна средства за набавку јагњади

Завршена су два јавна позива намењена за подстицај развоја пољопривреде, а средства намењена за набавку квалитетних приплодних грла и јагњади нису утрошена. Због тога надлежни у општини планирају да до краја године распишу још један јавни позив како би расподелили планирана средства.

487
0
SHARE

Од укупно 8,5 милиона динара опредељених општинским буџетом  за суфинансирање приплодних грла и јагњади, утрошено је мање од пола. Број заинтересованих за овај јавни позив био је доста мањи у односу на прошлу годину.

Небојша Жунић, члан ОВ
Конкурисало је укупно 18 пољопривредних произвођача за набавку 205 квалитетних приплодних грла. Комисија је урадила свој део посла и већ можемо да кажемо да неће бити одбијених захтева. С обзиром да је у буџету било предвиђено 8,5 милиона динара а потрошено је 3 милиона 819 хиљада, трудићемо се да овај јавни позив поновимо на јесен, јер су се накнадно јавили пољопривредни произвођачи који су за то заинтересовани – каже члан Општинског већа Небојша Жунић.

Као главни разлог за слабије интересовање за овај позив, Жунић наводи Владину одлуку која се односи на минималан број приплодних грла у стаду. Уместо 10, сада је предуслов за добијање субвенције 30 грла.

Тенденција да се субвенционишу они пољопривредни произвођачи који се искључиво баве том врстом производње – додаје он.

Други јавни позив за набавку машина и опреме завршен је 19. јула.

Ту је интересовање било далеко веће. У буџету је било опредељено 6,2 милиона динара, конкурисала су 143 пољопривредна произвођача. Ми имамо овде у општини став да би сви требало да остваре право на субвенцију. Значи, чак и уколико у једном делу потребе произвођача превазиђу ту ставку од 6,2 милиона динара, изнаћићемо додатне изворе. У сваком случају, трудићемо се да сви остваре своје право – каже Жунић.

За субвенционисање пољпоривредних произвођача општина Пријепоље је у овој години определила око 15 милиона динара. Максималан износ који се може одобрити по једном захтеву био је 300 хиљада динара.

За набавку приплодних грла и јагњади општина субвенционише 80 одсто, а за набавку машина и опреме 65 одсто средстава.

Ранг листа корисника субвенција за набавку приплодних грла и јагњади објављена је 20 јула. Рок за жалбе је 8 дана.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY