Лабораторија у Сјеници: Контрола млека и меса кроз 37 метода

Лабораторија у Сјеници: Контрола млека и меса кроз 37 метода

Месо и млеко са подручја Златиборског краја и Пештера задовољавајућег су квалитета, показују анализе акредитоване лабораторије у Сјеници

612
0
SHARE

У оквиру Регионалног центра за развој пољопривреде и села у Сјеници већ две године постоји акредитована лабораторија за контролу квалитета млека и млечних производа, као и меса и месних прерађевина. У овој лабораторији месечно се испита између 150 и 200 узорака млека, а квалитет својих производа могу проверити пољопривредни произвођачи из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши.

Регионални центар за развој пољопривреде и села у Сјеници општина Сјеница основала је 2011. године, а од 2013. у рад су се укључили и општина Тутин и град Нови Пазар.

У акредитованој лабораторији месечно се испита између 150 и 200 узорака млека, углавном из Сјенице, Тутина и Новог Пазара. Квалитет својих производа могу проверити и пољопривредници из суседних општина.

Осим лабораторијских анализа, Регионални центар за развој пољопривреде и села, пољопривредним произвођачима нуди и образовно консултантске услуге. Од око 4.300 регистрованих пољопривредних газдинстава у сјеничкој општини, едукацију је до сада прошло више од 400 пољопривредних произвођача.

У општини Сјеница има око 29.000 грла говеда, од чега је око 70 одсто музних крава и око 30.000 оваца. Циљ Регионалног центра је да у сарадњи са својим оснивачима, едукује пољопривреднике да производе квалитетне и исправне производе, како би их што боље пласирали на тржишту.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY