Школа у Заступу без воде и тоалета

Издвојено одељење Заступ основне школе Светозар Марковић у Бродареву у прошлој школској години бројалo је шест ђака. За једну школу у планиснком селу број је задовољавајући, али главни недостатак школе је што нема воду и тоалет.

639
0
SHARE

Летњи распуст је у току. Због тога у школи не затичемо ђаке, али срећемо бившег ученика Радоша Леловића. Врло добро је упознат са свим проблемима које има школа у Заступу, а као највећи истиче што деца немају воду. Да би школа добила воду и сам је као ђак учествовао у акцији.

Ја сам био четврти разред кад се правио базен удаљен одавде 200 метара, носио сам даске као ученик .. Није ни годину – две било воде. Ово је издовјено одељење, највише деце овде има. Носе воду у торбе, курир им доноси воду да перу руке – каже Радош.

Школска зграда која је и данас у функцији грађена је у периоду  од 1951. до 1954. године.

Историја каже да је издвојено одељење Заступ ОШ „Светозар Марковић” из Бродарева, основано 1928. године. Школа је почела са радом у приватној згради Мијајила Драшковића, као привремено решење, а први учитељ је био Михаило Боричић. Тада је у школску 1928/29. годину  уписано 42 ђака,   у први разред 24 ученика, у други 15, у трећи шест и у четврти разред три ђака.

Више у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY