SHARE

Летња туристичка сезона увелико траје. Поједини су већ били на летовању, неки тек планирају. Многи су се као и протеклих година определили за летовање у сопственој режији. Да ли и колико грађани Пријепоља имају обичај  да своје летовање организују преко туристичких агенција?

То је повезано са стандардом. Они људи који желе хотелски смештај, они летују и резервишу преко туристичких агенција. Са друге стране, људи који имају мало нижи стандард, што је у Пријепољу око 80 одсто случајева, они не траже наше услуге, већ резервишу преко пријатеља или приватних апартмана. Сама култура путовања преко туристичких агенција је на нешто нижем нивоу, а када говоримо о резервацијама карактеристично је да људи смештај траже у задњем моменту, што је велики проблем да у јуну резервишете за јул. Моја препорука је да се аранжмани резервишу у фебруаару или марту. Самим тим постоји могућност отплате до почетка летовања – каже директорка агенције“Лиса травел“ Душка Бајић.

Нека већа потражња за летовањима преко агенције у Пријепољу ове године кренула је крајем јула, каже наша саговорница. У односу на претходне године, интересовање туриста из Пријепоља није се променило када је реч о избору дестинација.

Оно што каже статистика је да 70 одсто наших суграђана летује у Црној Гори. То је дестинација која је највише заступљена. Мислим да је основни разлог близина. Нешто мањи проценат летује у Египту, Турској и Грчкој. У односу на прошлу годину проценат је скоро исти – каже Душка.

Сваке године се деси да по неколико група туриста буде преварено од стране сумњивих агенција. Наша саговорница истиче да су то појединачни случајеви и да то не би требало да утиче да људи мање верују агенцијама. Њена препорука је да треба летовати преко агенција јер оне дају гаранцију за тај период боравка на одређеној дестинацији.

Сигурност, повољни услови плаћања, гаранција, уговорна обавеза, представник на одабраној дестинацији, помоћ око избора аранжмана требало би да су на страни туристичких агенција. Ипак, сви путници имају слободу у избору путовања и летовања и начину његовог реализовања.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY