SHARE

Кишовито време које већ дужи период траје на територији општине Пријепоље нанело је доста проблема пољопривредним произвођачима. То се пре свега односи на повећано присуство болести, како у воћарским тако и у повртарским засадима.

Микота Томашевић, мастер инжењер воћарства и виноградарства
Велика количина влаге, како у земљишту, тако и у ваздуху, погодује развоју болести, и бактериских и гљивичних, а у највећој мери долази до развоја пламењаче и трулежи. Од тога нису поштеђене ни воћарске, а ни повртарске културе. Они засади који су редовно третирани хемијским препаратима у одговарајућим фазама свог развоја сигурно да трпе много мању штету у односу на оне који нису били подвргнути самим третманима – каже мастер инжењер воћарства и виноградарства Микота Томашевић.

Посебну пажњу треба да обрате они пољопривредници који планирају да у наредном периоду изврше заштиту својих засада, пре свега код оних култура код којих се берба тек очекује.

Уколико пољопривредници планирају да врше неку хемијску заштиту морају водити рачуна о избору хемијског препарата, али и о обавезном поштовању каренце.То је временски период који мора да протекне од момента последњег третмана до момента бербе. Поред свих ових лоших услова, ипак нам здравствена безбедност и квалитет плода морају бити на првом месту – каже Томашевић.

Дуготрајна киша онемогућила је и извођење пољопривредних радова на време, што се одразило и на сам  квалитет воћа и поврћа.То се пре свега односи на малину, код које се због нередовног брања јављао проблем презрелости плода и повећано присуство трулежи, односно плесни.

Берба малина је завршена. Следи резидба старих изданака.

Неопходно је да се након бербе стари изданци малине очисте и изнесу из малињака, а онда се мора обавити обавазан хемијски третман. Комбинује се више препарата да би се извршила заштита од популарне дидимеле, односно кестењасто-љубичасте пегавости изданака малине, у народу познате као пламењача, затим заштита од гриње и од многобројних инсеката који се у овом моменту јављају и који могу да направе штету новим изданцима за наредну годину – каже Микота Томашевић.

Овогодишњи принос зависиће од агротехнике гајења, али и од самих пољопривредних култура, каже наш саговорник. Уколико су све агротехничке мере на време одрађене, ни род не би требало да изостане. У супротном принос ће свакако бити смањен.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY