SHARE

У овогодишњем сазиву Уметничке колоније “Милешева“ учешће су потврдили уметници и уметнице из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. У Пријепољу ће у последњој недељи августа боравити: Славко Живановић, Тома Тодоровић, Станко Зечевић, Миша Драгутиновић, Ирвин Масличић, Нела Хасанбеговић, Џенан Хаџихасановић, Свен Стилиновић и Јулијана Протић.

Мирко Антоније Малешић, уредник ликовног програма Дома културе
Овододишњи сазив окупиће 10 уметника. Практикујемо да пола уметника буде из Србије, а пола ван граница наше земље. Пет уметника биће из Србије и то из Београда, Новог Сада, Ниша, док ће остали бити из Сарајева, Загреба и Црне Горе – каже уредник ликовног програма Дома културе Мирко Антоније Малешић.

Од пре неколико година уведена је пракса да током сазива гостују студенти и професори са Факултета ликовних или примењених уметности. Ове године то ће бити студенти и професори са одсека рестаурације који ће по речима Малешића прегледати све слике у депоу које су временом изгубиле боју или су оштећене. Након тога направиће се записник и одлучиће се да ли ће се оштећене слике слати у Београд или ће екипа доћи овде и те слике рестаурирати.

На овогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања за суфинанасирање пројеката у области ликовне, примењене и визуелне уметности није подржан пројекат „ Уметничка колонија Милешева 2018.“

Увек значи подршка Министарства. Овај пут та подршка је изостала али технички смо довољно опремљени па мислим да ћемо изгурати онако како треба и да ће уметници одавде отићи задовољни, а да ћемо следеће године гледати квалитетна дела на изложби – каже Малешић.

Изложба радова уметника и уметница прошлогодишњег сазива Колоније заказана је за 27. август. Током боравка  учесници колоније ће имати прилику да се упознају са природним  и створеним вредностима Пријепоља и околине, што ће им послужити као инспирација за уметничка дела, која ће следеће године бити представљена пријепољској публици.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY