SHARE

Према попису из 2011. године Доње и Горње Бабине имали су скоро 450 житеља и заједнички чине најмногољудније планинско насеље у општини Пријепоље. Основна школа „14. октобар“ је осмогодишња, и тренутно има 14 ђака. Село додатно оживи током лета, када на одмор дођу бројни Бабинци расути по Србији и свету. Има и оних који у родном селу проводе пензионерске дане. Бабине су надалеко чувене по кајмаку и сиру, а на простору села ради више гатера и пилана, које обезбеђују већи број радних места.

Ситуација је доста боља него у већини планинских села али мештани кажу да им је тренутно највећи проблем пут, у који већ годинама није улагано, а којим пролазе тешки камиони и превозе се велике количине дрвета и грађе. Пут води преко Јабуке, урађен је давно и данас се налази у очајном стању – препун је ударних рупа, а асфалт је испуцао готово целом дужином.

Миле Томашевић је пензију стекао у Смедереву, а сада већи део године проводи у родном селу. Хаџи Радиша В. Стељић живи у Београду, а у Бабине долази често због породичних обавеза. Обојица се слажу да је пут у веома лошем стању и апелују на надлежне да се пут бар поправи, ако већ нема средстава да се комплетно реконструише. Кажу да су у лошем стању и макадамски путеви између заселака, чему је допринело кишно лето.

Драгомир Рвовић, председник МЗ Бабине

Председник Месне заједнице Бабине Драгомир Рвовић каже да се неће још дуго чекати на поправку пута. Према његовим речима, прошле године је прошао тендер за крпљење рупа, у вредности око милион динара, али то није реализовано због лоших временских услова. Слична ситуација је била и летос, а он очекује да ће се планирани радови ускоро реализовати.

Опширније у видео прилогу.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY