Светски првак у спортском риболову Горан Радовић Гица: Пецање на Златарском језеру не може се упоредити ни са чим на свету

За светског шампиона у спортском риболову удицом на пловак Горана Радовића Гицу из Ариља, Златарско језеро је већ седам година најомиљеније место за пецање. Са овим мајстором риболова причу смо управо забележили на Златарском језеру, где седмично проводи и по пет дана.

2799
0
SHARE

Сва места која је обишао и обилази као дугогодишњи члан реперезентације, не могу да се упореде са Златарским језером, каже нам Горан Радовић Гица и објашњава због чега је то тако.

Ово место пре свега служи за пуњење животних батерија и за одмор. Када је човек одморан, расположен и срећан, све после долази само од себе – каже Горан.

О дружењу и људима из овог краја не мисли ништа мање позитивно него о самој природи.

Ово је по мом мишљењу најлепши крај, у Србији сигурно, чак мислим и у Европи, тако да људи који живе овде не могу да буду другачији кад су надахнути овом лепотом. Ја неке кодексе, које сам научио путујући по свету, полако преносим на ову воду, а то је да не треба сваку рибу по сваку цену однети, понеку треба вратити. Ове године сам ухватио 38 капиталних шарана, од којих је 10 било преко 10 килограма, а 30 сам вратио у воду, да би имало шта да нас чека сутра – поносно истиче Горан.

Сматра да је у Србији мало оних који размишљају на сличан начин.

Рибљи фонд у Србији је потпуно девастиран – сигурно преко 90 одсто. Нас рибловце на воду доводи љубав према води, али имамо оне који воле ову воду, али и оне друге који је исто тако воле, али не мисле о сутра. Они је толико воле да би је узели и однели кући и баш их брига за сутра. Ти други су  преовладали, тако да су у Србији воде поприлично уништене. Овај систем Дринско – Лимских језера је сачуван због саме природе која га чува – истиче Горан. 

Произвођач је прихрана за спортски риболов и других реквизита за спортске риболовце.

Ја сам већ ’96 године, када сам се први пут пласирао у репрезентацију тадашње Југославије, искористио ту шансу и почео да производим неке реквизите за спортски риболов. Посрећило ми се да сам био и појединачни првак света, па сам направио и ту светску рекламу. Мој риболовачки надимак је Гица, тако да је мој бренд Гица микс и Гица тим познат и у свету. Шансу која ми се указала ја сам искористио, али није све то тако једноставно… ја сам можда један у 10 милиона успео да се бави спортским риболовом рекреативно и онда да направи од тога посао. 

Пут од првих забачаја удицом на реци Рзав у Ариљу, до пецања на најатрактивнијим местима у свету и међународних призанања, био је дуг и ни мало лак.

Да би се постао најбољи у било чему, потребно је на првом месту рад и велико одрицање. Ја док нисам то постао, ја сам  сигурно 15 година сваки дан био на пецању, али сваки дан. Значи, није био 1. јануар или 15. фебруар да ја нисам био. Био сам сваки дан по цео дан, и таквог живота 15 година – Горанов је рецепт како да се постане најбољи у нечему. 

Горан је 10 пута је освајао титулу државног првака, 2014. године постао је светски првак, а члан репрезентације Србије је преко 20 година. Од 1999. године ово ће бити прва година да репрезентација неће отићи на светско првенство у Португалију, јер трошкове од преко 2000 евра по такмичару морају сами да сносе. Сматра да је све то последица небриге државе за спортски риболов и непостојања јасне стратегије за развој овог спорта.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY