Кад медији „превише“ питају – ТВ Форум поднела жалбу Поверенику за информације...

Кад медији „превише“ питају – ТВ Форум поднела жалбу Поверенику за информације од јавног значаја против Општинске управе Пријепоље

Нетранспарентност рада локалне власти у општини Пријепоље се наставља. Након скоро две године, током којих Телевизија Форум до информација долази на основу Захтева за приступ информацијама од јавног значаја, локални функционери оценили да је честим коришћењем ове законске одредбе, злоупотребила право на слободан приступ информацијама од јавног значаја па су последњи захтев одбили.

1726
0
SHARE

На захтев за приступ информацији од јавног значаја који смо 31. јула послали Општинској управи, а којим су тражене информације о улагањима у путну инфраструктуру у општини Пријепоље, последњег дана рока стигао је одговор: решење којим је наш захтев одбијен јер, како је наведено, „подносилац честим подношењем захтева злоупотребљава право на слободан приступ информацијама од јавног значаја“.

Од априла 2017. године, из редакције ТВ Форум Општинској управи послато је 14 захтева, а због недобијених или непотпуних одговора, пет пута смо упутили жалбу Поверенику за информације од јавног значаја, против одлуке органа власти којом је одбијен или одбачен захтев за приступ информацији.

Наши захтеви су се односили на информације о наменском трошењу буџетских средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса за 2017. годину, као и за трошење средстава за финансирање пројеката невладиних непрофитних и неполитичких организација у прошлој години. Непотпуну информацију добили смо и на питање колико новца и којим пружаоцима медијских услуга је исплаћено у прошлој години, иако смо захтев послали два пута. На захтев који се односио на информацију о финансирању спортских клубова и раду спортског савеза такође смо добили непотпун одговор.

У последњем решењу стоји да је ТВ Форум поред информација које добија редовним путем, 14 пута затражила информације на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Већ скоро две године, ТВ Форум не добија информације из општинске управе, седнице општинског већа су затворене, а ти редовни путеви информисања, како  у решењу написаше, резервисани су за неке друге медије и односе се на промовисање успеха и постигнутих резултата локалне власти.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY