Прибој добија другу котларницу на биомасу – наредне године почетак изградње градске...

Прибој добија другу котларницу на биомасу – наредне године почетак изградње градске топлане (ВИДЕО)

Представник Немачке организације за међународну сарадњу Рајнер Шелхас и заменик преседника општине Прибој Саша Василић обишли су место на коме ће бити изграђена котларница на дрвну биомасу у Прибоју, а која ће грејати пет јавних објеката.

370
0
SHARE

Котларница која ће грејати две основне и две средње школе, као и амбуланту Дома здравља у новом делу Прибоја, требало би да буде завршена до почетка марта следеће године. Изградња ове котларнице спада у другу фазу замене фосилних горива у општини Прибој, након што је у старом Прибоју угаљ замењен пелетом.

Рајнер Шелхас, стручни саветник на пројекту Немачко-српске развојне сарадње и Саша Василић, заменик председника Општине Прибој

Ова котларница гради се у оквиру прве фазе пројекта „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“ захваљујући коме ће у 10 општина у Србији градске топлане прећи са фосилних горива на коришћење биомасе. Средства у износу од 27 милиона евра, обезбеђена су захваљујући помоћи Немачке развојне банке и Владе Швајцарске, док техничку подршку пружа Немачка организација за међународну сарадњу.

И општина Пријепоље је једна од 10 у којима би требало да буде изграђена котларница на биомасу, али конкретни кораци још нису предузети.

Приликом обиласка места изградње котларнице, истакнуто је и да је у Србији све већа свест о значају обновљивих извора енергије, као и да изградња котларница на биомасу у општинама Прибој, Нова Варош и Пријепоље значи и отварање нових радних места, као и смањење штетних гасова.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY