Обрасци за кандидатуру за изборе за савете месних заједница доступни у општинској управи

Сви који желе да се кандидују обрасце за кандидатуру могу преузети од данас у згради општинске управе, где се може затражити и увид у бирачки списак. Избори за савете свих 30 месних заједница у општини Пријепоље расписани су за 21. октобар

340
0
SHARE

Избори за савете месних заједница спроводе се по правилима непосредног и тајног гласања на основу општег и једнаког изборног права. Комисија за спровођење избора за савете месних заједница до сада је одржала два састанка и усвојила акта неопходна за спровођење избора – упутство за спровођење избора, роковник за вршење изборних радњи, као и потребне обрасце за кандидатуру.

Крајњи рок за подношење кандидатуре је 5. октобар, а обрасци се могу преузети у општинској управи код Александре Ступић, а ускоро ће бити доступни и на сајту општине. Грађани могу извршити и увид у бирачки списак, а све измене се могу извршити до 5. октобра. Након тога се у бирачки списак може уписати само по посебној процедури. Из тих разлога, још увек није познат тачан број бирача у општини Пријепоље – каже председница Комисије за спровођење избора за савете МЗ Ана Пејовић.

У односу на изборе за Савете месних заједница који су у општини Пријепоље одржани 2014. године, измењен је само број неопходних потписа за кандидатуру. У великим месним заједницама – Пријепољу, Бродареву, Коловрату, Сељашници, Ивању и Великој Жупи раније је било потребно 30 потписа за кандидатуру, а сада је довољно 20, док је за кандидатуру у осталим МЗ уместо 10 потребно пет потписа. 

Још увек није донета одлука о броју изборних јединица, али претпоставља се да ће као и на претходним изборима за Савете МЗ који су одржани 2014. године бити 72 изборне јединице – каже Пејовић.

По завршетку избора и формирања савета месних заједница, чланови и чланице сваког Савета бирају председника тајним гласањем, већином гласова од укупног броја чланова, прописује Закон о локалној самоуправи.

Више у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY