SHARE

Поводом најаве Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања о расписивању конкурса за подношење предлога пројеката за успостављање Националног СОС телефона за жене жртве насиља, Мрежа „Жене против насиља“ упозорава да овај тип услуга социјалне заштите може бити финансиран искључиво кроз поступак јавне набавке, те да расписивање конкурса није у складу са законом.

Мрежа „Жене против насиља“ у свом саопштењу подсећа да се према Закону о социјалној заштити, члан 64, услуге социјалне заштите набављају од пружаоца услуга социјалне заштите који је за то лиценциран, кроз поступак јавне набавке, те да и набавка услуге Национални СОС телефон за жене жртве насиља мора бити обављена у складу са Законом.

Министарство најављује такозвано „пилотирање“ услуге коју организације чланице Мреже „Жене против насиља“ пружају 25 година. Мрежа СОС телефона Војводина, 6 година, путем јединственог и бесплатног телефонског броја, пружа исту услугу за територију читаве Покрајине. Имајући у виду постојеће искуство у пружању ове услуге, не видимо разлог да се на пилотирање троши новац пореских обвезника и обвезница – каже се у саопштењу.

Иако је успостављање Националног СОС телефона од велике важности за оснаживање жена које преживљавају мушко насиље, Мрежа Жене против насиља упозорава Министарство да непоштовањем закона не даје добар пример ни насилницима, ни грађанкама и грађанима од којих се очекује да законе, којима су дефинисана њихова права и обавезе, поштују. Саопштење је потписала 21 организација из Мреже „Жене против насиља“.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY