Савет за родну равноправност општине Нова Варош – У плану пројекти за побољшање положаја жена

Актуелни Савет за родну равноправност у Новој Вароши формиран је скупштинском одлуком у априлу 2017. године и броји осам чланица и чланова. Активност коју су реализовали одмах након оснивања је израда Локалног акционог плана за побољшање положаја жена са роком важења до 2020. године.

616
0
SHARE

Савет за родну равноправност општине Нова Варош први пут је формиран 2013. године, од када се питања родне равноправности почињу системски уређивати. Тада је и усвојена Европска повеља о родној равноправности, а једно од начела повеље примењено у пракси у Новој Вароши је родно буџетирање.

Увели смо родно буџетирање код запошљавања. То спроводимо тако што су у програмима Националне службе запошљавање у приоритету жене које су слабијег материјалног стања. Исто примењујемо и у пољопривреди и у спорту – каже председница Савета за родну равноправност Гордана Кхоуитар.

Како би предвиђене активности Локалним акционим планом реализиовали у пракси, Савет за родну равноправност планира да конкурише за пројекте који би требало да дугорочно побољшају положај жена у овој општини.

Како би се питања родне равноправности подигла на већи ниво, председница Савета сматра да је неопходно да се у општинској управи запосли једно лице које би се бавило само том области.

Улога Савета за РР је и да прати и разматра предлоге одлука и других општих аката, сагледава стање поштовања равноправности полова, анализира последице, иницира мере за унапређење родне равноправности, као и сва друга питања из ових области.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY