SHARE

Пријепољка Јована Матовић  желела је да се бави режијом од малена. Пошто родитељи нису били за то, по завршетку гимназије уписала је Правни факултет. Након завршене прве године на правима, увидела је да то није за њу, па је студије отпочела на Факултету савремених уметности у Београду, на одсеку режија. Већ на другој години указала јој се прилика да сними први дугометражни  филм „Петак 13“.

То је комедија фантастика. Говори о томе да се сваки човек плаши смрти и пролазности, и временом одлучује да узме ствар у своје руке. Кад се појави нека прилика он би променио свој живот и размишља о томе како што боље проживети свој живот – каже редитељка филма Јована Матовић.

Сценарио за филм написала је заједно са колегиницом са одсека драматургије, а снимање филма у ком су улоге поверене и искусним и тек дипломираним глумцима и глумицама, трајало је осам месеци.

У филму глуме професионални глумци, који су мени изашли у сусрет. То су Ева Рас, Аљоша Вучковић, Мелита Бихали, Јово Максић и Светлана Сретеновић. Остатак глумачке екипе чине тек дипломирани студенти, који почињу да граде своје каријере, а којима се пре свега допао текст – каже Јована.

Филм је приказан у ревијалним делу 53. Филмских сусрета у Нишу, где је изазвао позитивне реакције филмских критичара и публике, а редитељка овог филма каже да је упознала доста нових људи и редитеља који су погледали филм.

До краја године филм „Петак 13“ ће бити премијерно приказан на фестивалима у Београду и Новом Саду, а у плану је и приказивање пред публиком у Пријепољу. Јованина жеља је да у наредном периоду сними наставак овог филма.

Опширније у видео прилогу:

1 COMMENT

  1. Film je odličan. Drago mi je što Srbija ima ovako mlade, a talentovane producente i glumce. Nadam se samo da će ostati u Srbiji i da će im država omogućiti bar neke start up budžete za dalja snimanja.

LEAVE A REPLY