Кроз пројекат „Активно и јавно против насиља над девојкама“ прошло 280 средњошколаца/ки из Пријепоља

Кроз 5 радионица и 5 форум театара, које су у мају и септембру у три средње школе држале активисткиње Форума жена Пријепоља, прошло је више од 280 ђака. На овај начин они су се детаљније упознали са родно заснованим насиљем, научили да га препознају у раним фазама и коме да се обрате уколико су они, или неко из њихове околине, жртве неког облика насиља.

652
0
SHARE

Последњи форум театар у оквиру пројекта „Активно и јавно против насиља над девојкама“ одржан је у Техничкој школи, а кроз кратку драмску форму ученици и ученице су на конкретном примеру могли да уоче колико је важно на време пријавити насиље. На радионицама се разговарало о различитим предрасудама у вези са насиљем, алкохолизмом, љубомором, контролом, али и могућностима за излазак из насиља.

Насиље одмах треба да пријавимо, јер самим чекањем ситуација може само да се погорша. Мушкарац кад је љубоморан он се обично боји да ту жену може да изгуби, али чим приметите прве знаке, насиље треба пријавити. Кад мушкарац удари жену, то је крај једне везе – каже ученик четвртог разреда Адин Балија.

Ученица другог разреда Дениса Кајевић каже да је све било веома поучно, али и занимљиво, као и да је научила да о насиљу не треба ћутати, већ га обавезно пријавити.

Никоме не треба дозвољавати да улази у твоју приватност, да проверава или ти одређује са ким можеш да се дружиш. Једино ко треба да се брине о теби су твоји родитељи – истиче Есмералда Колић.

Радионице и форум театре су држале вршњачке едукаторке, које су претходне године и саме биле учеснице радионица и које су прошле тренинге о превенцији насиља и методологији рада са ђацима.

На редовним часовима се деци не прича довољно о насиљу, па сматрам да су овакви видови рада, односно форум театри и радионице идеалан начин да се деца упуте у проблем насиља, како вршњачког, тако и родно заснованог – каже вршњачка едукаторка Рукија Хусовић.

Софија Рвовић, такође едукаторка, каже да је кроз овај пројекат и сама научила доста о насиљу и томе колико је оно заступљено и у школи, и у свакодневном животу, породицама, везама, браку.

Овим пројектом смо успели да обухватимо све три средње школе у Пријепољу и успели деци да пренесемо важне поруке, као што је да насиље треба пријавити – каже Невена Малешић.

Радионице и форум театри су реализовани у оквиру трогодишњег пројекта „Активно и јавно против насиља над девојкама“, који се спроводи у 4 града и општине у Србији – Пријепољу, Ужицу, Нишу и Власотинцу, уз подршку УН Траст фонда.

Више у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY