SHARE

Мерсиха Прушевић Дулић дипломирала је на Факултету за уметност у Новом Пазару, Мастер студије завршила је на Академији уметности у Новом Саду, а 2017. године докторирала је на Факултету савремених уметности у Београду. До сада је приредила 12 самосталних и учествовала на више од 100 групних изложби. Пријепољској публици представила се докторском изложбом, односно пројектом „Отисци традиције“ у оквиру које су изложена 23 рада. Изложбу је спремала од 2013. године.

Мерсиха Прушевић Дулић
Мотивација за ову изложбу, односно за целу ову причу везана је за Плаву џамију у Истанбулу и мотиве арабеске као главним мотивима који се налазе на сваком од ових дела, који су после разрађивани до неких апстрактних форми – каже ауторка изложбе Мерсиха Прушевић Дулић.

Назив изложбе „Отисци традиције“ има своју симболику. Она је, по речима ауторке, везана за исламску културу, за исламско сликарство које јој је као задатак остављено да преноси наредним генерацијама и људима у Србији, као и посетиоцима који долазе из иностранства.

Мерсиха је пре три године први пут излагала у галеријскм простору Музеја у Пријепољу. Од претходне изложбе  Мерсиха је докторирала и постала доцент на Рачунарском факултету у Београду у области цртања и сликања, а њен ментор је био један од најпознатијих уметника данашњице Владе Величковић.

Од читаве плејаде уметника који су овде излагали, никада нисмо имали некога ко се могао похвалити да је имао ментора као што је Владимир Величковић. И није случајно што је након три године Мерсиха поново у нашем галеријском простору. Та прича, коју она путем ових радова прича, је просто невероватна зато што знамо под чијом палицом је она то радила и ко је све ту био присутан да она унапреди своје сликарство – рекао је директор Музеја у Пријепољу Славољуб Пушица.

Тринаесту самосталну изложбу Мерсихе Прушевић Дулић  пријепољска публика моћи ће да погледа у пријепољском музеју у наредних месес дана.

Опширније у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY