SHARE

Удружење пчелара „Пријепоље“ већ четврту годину заредом негује традицију да своје знање и праксу о пчеларству пренесу најмлађима. Како пчеле раде, како доносе мед, где га сакупљају, како и када мед треба користити само су нека од питања на која су малишани из предшколске установе „Миша Цвијовић“ добили одговоре од пријепољских пчелара.

Ми смо закључили да се пчелар постаје од најмањих ногу. Мислимо да је ово најбоље место где деца могу нешто да науче о пчеларству,  да се заинтересују за будућност. Ми желимо у стратегији нашег рада да анимирамо младе људе да стекну љубав, не према меду, већ према пчеларству. Јер ко воли мед, он ће га купити у продавници или од пчелара, а ко воли пчеле он ће почети да се бави пчеларством и да негује пчеле – каже Будимир Тешевић из  Удружења пчелара „Пријепоље“.

Како би предшколцима на што бољи начин представили  функционисање пчелињих друштава, пчелари су у вртић донели стаклену кошницу, као и сву потребну пчеларску опрему, коју су малишани имали прилику да пробају.  Предшколци су након предавања научили основе пчеларства и лековитости меда.

С обзиром да су се малишани из вртића „Наша радост“ и раније дружили са пријепољским пчеларима и да су њихови стални гости на манифестацији „Мед је лек за дуг век“, и ову прилику су искористили да запевају и заиграју са својим васпитачицама.

У зависности од интересовања ученика, пријепољски пчелари планирају да у наредној години остваре сарадњу и са неким одељењима основних и средњих школа.

Опширније о томе шта су малишани научили од пријепољских пчелара погледајте у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY