10 година ТВ Форум – Локална телевизија прави избор након факултета

10 година ТВ Форум – Локална телевизија прави избор након факултета

За 10 година постојања Форум је јачала и кадровски и технички. Долазили су волонтери и волонтерке, неки су одлазили, други остајали и унапређивали и телевизију и своја знања. Шта су очекивали након факултета, шта им је рад у локалној телевизији донео и колико је важно стално радити на себи и усавршавати се, говоре колеге и колегинице који су се у последњих пет година придружили тиму ТВ Форум.

SHARE

Деценију свог рада телевизија је обележила са десеторо запослених коју чине новинари и новинарке, сниматељи и монтажери и чланице пројектног тима. Међутим, једнако важан је и допринос волонтера и волонтерки који су пролазили и пролазе и даље кроз ову телевизију. Неке смо и подстакли да заволе ову професију и да упишу студије новинарства, међу њима морамо поменути Невену Кувељић, Наталију Дивац и Сару Секулић које су као средњошколке училе вештине овог заната и учествовале у креирању емисија и вести. Запажени су били и извештаји временске прогнозе на којима су радиле Лејла Бећировић и Лејла Потурак. Како би теоријска знања стечена на факултету применила у пракси, 2013. телевизијском тиму се прикључује Алдина Луиновић.

Алдина Луиновић, новинарка
За ових пет година рада у ТВ Форум заиста сам јако напредовала у свом новинарском послу,  а и што се тиче знања у неким другим друштвено важним областима. Волела бих у будућности да унапредим своје вештине, пре свега када је у питању рад на нашем дигиталном медију и у тој области савремених медија и комуникација да нађем више простора за себе – каже новинарка Алдина Луиновић.  

Да бисмо мењали и доприносили својој локалној заједници, али и обезбедили финасијску сигурност телевизије неопходни су пројекти. Ову важну обавезу писања пројеката је 2013. по доласку у ТВ Форум преузела Сања Малешић.

Сања Малешић, пројектна координаторка
То је за мене био један потпуно нови свет, јер о пројектном финасирању и донаторима нисам знала ништа. Било је јако стресно знати да се од вас очекује да креирате неки пројекат који ће довести до неке промене у локалној заједници, а то је циљ свих нас у Форуму, да видимо да се та промена прима, да грађани и грађанке примећују ту промену и да су део ње. Са друге стране, имате донаторе који су и компликовани са силним процедурама, али све то је вредно када ви након пар месеци или година видите да је до те промене и дошло, да знају више о женским правима и положају жена и то је круна нашег рада и успеха – утисак је чланице пројектног тима Сање Малешић.  

У октобру 2017. телевизији се придружује још један новинар, Александар Минић.

Александар Минић, новинар
С обзиром да сам направио једну дужу паузу између краја студија и првог запослења, драго ми је да сам прво дошао овде, јер сам видео да се инсистира на оним стварима које нас уче на факултету, а то су пре свега независно и објективно новинарство, проверавање чињеница, пази се на сваку изговорену и написану реч. Чињеница је да се данас тешко бавити овим послом, поготово на локалу, али је то донекле и мотив да још више и боље радимо. Ја се надам да ћемо кад будемо славили 20 година живети у бољим условима за живот и за бављење новинарством – искрен је Минић.
Љубинка Љујић Томашевић, новинарка

Колико је рад у ТВ Форум утицао на професионалном и личном плану, било је питање које сам, као ауторка ових текстова о годишњици телевизије, поставила свим колегама и колегиницама. Када поставим себи то исто питање, сада после пет година, мислим да је долазак и запослење у овој телевизији био прави избор. Мој план након факултета није био запослење у локалном медију, не слутећи да ће ми управо једна локална телевизија цивилног сектора пружити много више могућности да учим и напредујем. Да научим зашто је важно објективно извештавати и зашто је важно да жене имају једнака права и могућности, како пројекти могу мењатии развијати локалну заједницу. И најважније, имати колеге и колегинице који су вам и пријатељи, јер су људити који чине једну телевизију  и они који праве вести као и они који их гледају.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY