Осам кандидата из Пријепоља у борби за чланство у Бошњачком националном вијећу

Осам кандидата из Пријепоља у борби за чланство у Бошњачком националном вијећу

На непосредним изборима за националне савете националних мањина учествоваће 58 изборних листа за 18 савета мањинских заједница. Закључно са 31. октобром у посебне бирачке спискове је уписано 507.183 грађана и грађанки Србије, који ће гласати на укупно 926 бирачких места. У општини Пријепоље, за 11.984 особе уписане у посебан бирачки списак, у недељу ће бити отворена 33 бирачка места, од 7 до 20 сати. Укупан број уписаних Бошњака на територији Србије износи 103.492, што је петина од укупног броја уписаних бирача. Припадници бошњачке националности у Пријепољу, њих 11.860, опредељиваће се између четири листе, а бираће се 35 чланова и чланица Националног савета Бошњака. Међу њима се нашло и 8 кандидата из Пријепоља: 4 на листи „Самоопредељење – др. Сулејман Угљанин“ и по два кандидата на листама „Вакат је – проф.др. Саит Качапор“ и „Матица бошњачка – академик Муамер Зукорлић“. Међу осам кандидата из Пријепоља је и једна жена, на листи „Самоопредељење“. Своје представнике између пет листа бираће и 123 припадника ромске националне мањине, као и један Русин између седам листа.

Изборна тишина је почела 1.новембра у поноћ и трајаће до затварања бирачких места у недељу у 20 сати. На бирачким местима и на удаљености од 50 метара забрањено је истицање пропагандног материјала учесника на изборима.

Национални савети су први пут бирани 2010. године, а редовни избори за чланове ових савета одржавају се на четири године. Последњи избори за националне савете националних мањина одржани су 2014. године.

Подели на мрежама

Повезани чланци