Обележено 125 година од почетка организованог бављења туризмом на Златибору

Обележено 125 година од почетка организованог бављења туризмом на Златибору

Посета краља Александра Обреновића Златибору 20. августа 1893. године узима се као датум од када креће развој туризма на овој планини, која је данас једна од најпожељнијих туристичких дестинација у Србији. Краљ Александар је тада подржао идеју Златибораца о проглашењу ваздушне бање, а прошле године Златибор је забележио милион и триста хиљада ноћења.

Ми смо слушали наше претке, учили од њих, користили њихова искуства, а данас смо нешто од иностраних стручњака више користили њихове препоруке за савремени развој туризма. Дошли смо до тога да се данас Златибор развија у том здравственом, спортском и сеоском туризму – каже председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић каже да је за првих 6 месеци ове године забележен раст број ноћења од 13 одсто у односу на 2017. годину у којој је забележено више од милијарду евра девизног прилива од туризма. То говори колико Србија постаје препознатљива као туристичка дестинација чему Златибор доприноси у великој мери.

Мислим да је ово прави тренутак да можемо да кажемо да заиста можемо да будемо поносни у ком правцу се крећемо – истакла је директорка ТОС Марија Лабовић и додала да је и само Министарство за туризам и телекомуникације препознало значај Златибора.

На свечаности су уручена признања некима од најзаслужнијих за развој туризма на Златибору. Приказан ке и филм о развоју туризма а гости су могли да виде Златибор на старим фотографијама постављеним у оквиру изложбе „Светлописом кроз прву ваздушну бању“. Вече су употпунили трубачи Дејана Јевђића и ватромет.


Подели на мрежама

Повезани чланци