Пријепољским улицама завладали пси луталице

Пријепољским улицама завладали пси луталице

Пси који се у чопору крећу и нападају пролазнике, постали су део пријепољске свакодневице. Велики број паса луталица на пријепољским улицама изазива страх, а представници локалне власти ништа не предузимају да га реше.

859
0
SHARE

Када смо надлежне у Општинском већу питали како планирају да реше вишегодишњи проблем паса луталица у Пријепољу, речено нам је да се они неће тиме бавити већ ће тај проблем бити решаван на државном нивоу, у оквиру пројеката који ће бити реализовани из претприступних фондова на путу ка Европској Унији.

Нико из Републичке власти није дошао да се позабави псима луталицама у Пријепољу, а представници локалне власти као да не пролазе градским улицама, па не виде колико има паса луталица и страх који изазивају међу пролазницима, нарочито међу мајкама са децом и ђацима основне школе. Да многима није свеједно сведоче и снимци које су нам послали суграђани, као и упозорења на друштвеним мрежама и апели надлежнима да нешто предузму.

Према завршном рачуну буџета општине Пријепоље за 2017. годину, за судске трошкове дато је 70 милиона динара, а претпоставка је да је око половине ових средстава утрошено на име одштете од уједа паса луталица. Како је за исту ставку у овој години, до септембра потрошено 50 милиона динара, према ребалансу буџета, значи да је на име одштете од уједа исплаћено више од 20 милиона динара. Према Закону о добробити животиња, орган јединице локалне самоуправе дужан је да обезбеди прихватилиште ако на својој територији има напуштених животиња, а закон предвиђа и новчане казне, у износу од 10.000 до 50.000 динара, за одговорно лице које не спроводи програм контроле или смањења популације напуштених паса, као и ако не обезбеди прихватилиште.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY