SHARE

Релативно топло време за ово доба године са једне стране је добро јер је омогућило воћарима да своје воћњаке очисте и припреме за зимски период. Са друге стране, високе температуре погодују развоју разних болести и штеточина па је, како кажу стручњаци, тренутно најважније урадити такозвано „плаво прскање“ бакарним препаратима.

Као добру меру, која не изискује много финансијских средстава, руководилац Службе за пољопривреду у Општинској управи Пријепоље  Ифет Хамзић препоручује воћарима да би, опало лишће, поломљене гране и све оно што се задржало на стаблу, требало отрести или очистити са грана, покупити, изнети из воћњака и запалити.

Када је у питању малина, као доминантна воћна врста на територији општине Пријепоље, прави је моменат за јесењу заштиту са поменутим бакарним препаратима.

Као битну меру, која доприноси заштити стабла од пуцања коре услед мраза и како не би дошло до уништавања маховине и лишајева, који су погодно тло за презимљавање штетних организама, стручњаци препоручују кречење стабала. Време када треба извршити кречење је јесен и по потреби поново при крају зиме.

Опширније у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY