Истраживање омбудсмана „Заступљеност жена на местима одлучивања“ – жене раде, мушкарци одлучују

Истраживање омбудсмана „Заступљеност жена на местима одлучивања“ – жене раде, мушкарци одлучују

У јединицама локалне самоуправе степен заступљености жена пада како позиција у доношењу одлука расте, а квоте које прописују да у органима буде најмање 30 одсто жена примењују се само у телима где је то законска обавеза, док на другим местима то није случај.

У 143 локалне самоуправе, жене су председнице у свега 14,4 одсто општина. На нивоу месних заједница жене су још невидљивије, јер су председнице у мање од пет одсто случајева. Истраживање указује и на одсуство жена са инвалидитетом и Ромкиња у процесу одлучивања. И када су заступљене у локалним самоуправама, жене се углавном налазе на извршилачким функцијама, што значи да оне раде, а неко други одлучује, што показује и анализа структуре власти у општинама Пријепоље, Нова Варош и Прибој.

У све три општине председници и њихови заменици су мушкарци. У општини Пријепоље од шест чланова општинског већа, само је једна жена, у Новој Вароши од 13 чланова само једна је жена, док су у Већу општине Прибој свих 9 чланова мушкарци.

Само у Пријепољу места начелника општинске управе и председника скупштине општине заузимају жене, док су у Прибоју и Новој Вароши жене на местима заменика председника скупштине.

Када је у питању структура одборника и одборница, у Новој Вароши жена је само 25,9 %, односно 7 од 27 одборника. У Пријепољу и Прибоју има по 41. одборничко место у скупштини општине, од чега у Пријепољу жене заузимају 13 места, односно 31,7%, док је у Прибоју тај број нешто већи, па је у локалном парламенту ове општине 16 жена, односно 39%.

Подели на мрежама

Повезани чланци