Помоћник министра пољопривреде у Пријепољу – Воћари незадовољни расподелом ђубрива

Помоћник министра пољопривреде у Пријепољу – Воћари незадовољни расподелом ђубрива

Делегација из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, коју је предводио помоћник министра Александар Богићевић и представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе из Ужица посетила је у четвртак, 8. новембра општину Пријепоље. Након састанка са представницима Општинске управе, уприличен је састанак и са пољопривредним произвођачима у Дому културе, које је највише занимало по ком критеријуму је у Пријепољу извршена расподела вештачког ђубрива.

924
0
SHARE

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у радну посету општини Пријепоље дошли су у оквиру својих редовних активности, као и како би се упознали са стањем на терену и евентуалним проблемима, али и потребама пољопривредника.

Без сарадње и договора нема помака у пољопривреди, а наравно министарство је ту да дође и чује захтеве ипроблеме са терена, како би у својим правилницима и уредбама могли да по том основу и реагују – рекао је помоћник министра Александар Богићевић уз напомену да је то све у циљу боље производње и живота самог пољопривредника.

Након састанка у згради Општинске управе, на коме је помоћник министра оценио да је шанса за пољопривредне произвођаче у прерађивачкој индустрији, помоћник министра разговарао је и са пољопривредним произвођачима у Дому културе. Окупљени су изразили своје незадовољство расподелом вештачког ђубрива у општини Пријепоље, а које је обезбедила Влада Републике Србије из робних резерви за подручја погођена сушом пре две године.

Ви, као министарство, ништа нисте урадили да помогнете људима у Пријепољу, а ми смо пољопривредни крај, рурално подручје. Имам замерку на локалну самоуправу, ми за неки конкурс сазнајемо и после пет дана. Зашто сте тако мало ђубрива определили за општину Пријепоље, ако знате да је овај крај углавном воћарски? – наводила је питања Светлана Дивац.

Члан општинског већа задужен за пољопривреду Небојша Жунић, је рекао да у опшини Пријепоље има 6.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, од чега је 4.000 воћара, који су могли да конкуришу. За расподелу је опредељено 172,5 тоне ђубрива, а пријавило се 1.899 воћара.

Захтеви су обрађивани до броја 558. Сазвао сам одмах радно тело, комисију, да видим хоћемо ли да прекинемо пријем захтева. Рекли су ми да немамо право, а друго ко би могао забранити људима да предају захтев – објаснио је члан Општинског већа Небојша Жунић како су реаговали када су схватили да ће имати дупло више оних који неће моћи да добију ђубриво, због ограничених количина.

Помоћник министра је обећао да ће пренети незадовољство пријепољских произвођача својим колегама и покушати да помогне да се одобре додатне количине ђубрива. Присутни пољопривредници су оценили да су овом расподелом дискриминисани они који су остали испод црте.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY