SHARE

Последњих неколико година садња малине у пријепољској општини доживела је праву експанзију. Крчили су се воћни засади шљива, јабука, крушака да би се посадила малина. Међутим, многи малинари своје малињаке поново претварају у воћњаке, посебно шљива и јабука, због проблема са ниском откупном ценом. Према речима стручњака, јесен је идеално време за садњу воћа, а прва битна одлука пре садње је избор парцеле.

Ифет Хамзић, руководилац Службе за пољопривреду ОУ у Пријепољу
Пре јесење садње неопходно је извршити агрохемијску анализу земљишта, како би се видело које микро или макро елементе треба додати у ту парцелу да би се направили оптимални услови за садњу воћки. Од 15. до 20. новембра већ може да се почиње са садњом нових воћки – каже руководилац Службе за пољопривреду ОП у Пријепољу Ифет Хамзић.

Правилан избор воћних садница има пресудан значај за примање после сађења, раст и развитак биљке, па би требало обратити посебну пажњу приликом њихове куповине.

Обавезно треба водити рачуна да садни материјал буде из регистрованог расадника, који је под контролом Министарства пољопривреде. На пијацама се ових дана могу наћи саднице разних врста воћки, међутим то је све без контроле и треба бити веома опрезан када се купују – саветује Хамзић.

Начин и техника сађења воћа су један од веома важних фактора за правилну садњу. Садња се обавља на приближно истој дубини на којој је садница била у расаднику, а лако се одређује по боји коре.

Најбоље је биљку посадити 2 до 3 центиметра дубље него што ј била у расаднику . Основни оријентир  треба да буде траг где је она извађена, види се различита боја на врату стабла. Битно је биљку добро загазити и после тога обавезно добро залити – препорука је Ифета Хамзића.

Иако се воћке могу садити и зими или током раног пролећа, пре почетка вегетације, предност би требало дати јесењој садњи, кажу стручњаци, јер се саднице посађене у јесен боље примају, током зиме образују јачи коренов систем и брже расту у првим годинама након садње.

Према званичним подацима Службе за пољопривреду, на територији општине Пријепоље има 6000 регистрованих пољопривредних газдинстава, од чега је 4000 воћара.

Опширније у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY