Ђачки кредити за модне кројаче у Техничкој школи

Ђачки кредити за модне кројаче у Техничкој школи

Сви ђаци првог и другог разреда који похађају наставу по дуалном систему образовања у пријепољској Техничкој школи добили су ђачки кредит, који се финансира из републичког буџета.

973
0
SHARE

Ове школске године 35 ђака који се школују по дуалном систему за модног кројача у Техничкој школи остварили су право на ђачки кредит од Министарства просвете, науке и технолошког развоја, који је намењен ђацима трећег степена и дефицитарних занимања.

Износ тог кредита је у прошлој години износио око три хиљаде динара, а колико ђака ће укупно добити кредит зависи од буџета којим се располаже у Републици Србији. Што се тиче враћања кредита, ученици добијају у свакој години по 10 месеци, што је 30 месеци за ученика првог, односно 20 месеци за ђаке другог разреда. То подразумева да када заврше школовање, половину од тог времена буду на располагању предузетнику, за плату наравно – објашњава професорка у Техничкој школи Снежана Лазаревић.

Школовање за модног кројача у општини Пријепоље заживело је захваљујући великом интересовању и залагању привредног сектора, због потребе за школованом радном снагом. Оно што је једна од кључних предности овог смера јесте сигуран посао након завршетка трогодишњег образовања.

Професорка Лазаревић каже да су се предузетници обавезали да ученицима другог разреда месечно исплаћују по 2.000 динара, па кад се на то дода износ кредита, бесплатан превоз и топли оброк, то су бенефити које би свако пожелео.

Ово је још једна сатисфакција за све ученике који се налазе у нашим погонима, да поред бенефита које смо им ми пружили добију и кредит од државе. Надамо се да ћемо на овај начин, стимулисати и будуће генерације да се определе за средње стручно образовање и на тај начин долазе до заната које ће моћи да искористе одмах када напуне 18 година – каже ПР Трендтекс-а Суанита Челебић.

Сви ђаци који заврше трећи степен средње школе могу да бирају да ли желе да се одмах запосле или наставе своје школовање, уз стипендије и подршку пријепољског Кластера текстилаца, напомињу наше саговорнице.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY